De meeste van de grote horloge-releases die we tegenwoordig zien, vinden innovatie in materiaal, grootte, uurwerk, wijzerplaatconfiguratie en gewoon het algehele ontwerp. We zien veel primeurs in de branche, maar het komt zelden voor dat één van die primeurs een bestaand model tot grote hoogtes brengt.

De nieuwe Speedmaster Chrono Chime van Omega, gehuisvest in een 18-karaats Sedna-gouden kast was zes jaar in de maak. Het combineert twee eeuwenoude functies – een minute repeater en een rattrapante – in een enkel horloge.

Een split-second chronograaf tilt de standaard chronograaf naar een ander niveau, zodat je de ’tussentijd’ kunt opnemen terwijl de hoofdstopwatch blijft lopen. De minute repeater en de rattrapante behoren tot de meest complexe uurwerken die er bestaan. Ze zijn zeldzaam, maar tot nu toe heeft geen enkel merk ze allebei in één horloge gecombineerd.

Minuten vs. Rattrapante

Samen met de Speedmaster Chrono Chime heeft Omega een1932 Chrono Chime-editie uitgebracht met hetzelfde uurwerk. De eerste zal naar verwachting worden geprijsd op CHF450.000 CHF (ca. €453.000) en de laatste op CHF420.000 (ca. €422.000)

De minute repeater wordt algemeen beschouwd als één van de meest complexe en moeilijkste complicaties om te produceren in een mechanisch uurwerk. Combineer het met een rattrapante chronograaf en je hebt het meest complexe horloge ooit geproduceerd door Omega, Een uurwerk dat ervaring in chronografen, slagmechanismen, sport en Olympische Spelen combineert.

De nieuwe Omega Chrono Chime-modellen hebben als kern een bijzonder kaliber. Een uurwerk dat twee belangrijke mijlpalen in het leven van het merk met elkaar verbindt. Weinigen weten misschien dat het eerste-minute repeaterpolshorloge werd gemaakt door Omega (toen bekend als Louis Brandt) in 1892. In 1932 werd Omega ook de officiële tijdwaarnemer van de Olympische Spelen en bracht een aantal complexe en nauwkeurige zakhorloges met chronograaf op de markt. En als je beide historische modellen combineert, kom je uit op dit kaliber.

Co-Productie

Zes jaar werk en in eigen huis ontwikkeld met de hulp van zustermerk Blancpain, werd kaliber 1932 gebouwd in Omega’s Atelier d’Excellence, waar alle high-end horloges worden geproduceerd (tourbillons, historische zakhorloges, kaliber 321). Dit innovatieve uurwerk demonstreert de horlogevaardigheden van het Atelier d’Excellence en introduceert verschillende nieuwe functies.

Om te beginnen is het Omega Co-Axial Master Chronometer-kaliber 1932 een volledig geïntegreerde chronograaf en minute repeater en wordt het niet geproduceerd door nieuwe onderdelen op oude te plaatsen, te wijzigen of aan te passen, maar door beide functies samen te voegen in één uurwerk. Het is in feite het meest gecompliceerde kaliber dat ooit door Omega is geproduceerd.

De eerste uitdaging was om een ??chronograaf te maken met een nauwkeurigheid van 1/10 van een seconde, wat betekent dat deze een frequentie van 5 Hz had moeten hebben. De horlogemakers van Omega moesten het hele ontwerp van het echappement herwerken om deze hogere frequentie te bereiken.

Vervolgens ontwikkelde het merk een nieuw slagsysteem dat de verstreken tijd van de chronograaf ‘leest’: één voor de 15-minutenteller, één voor de tienden van de huidige seconden en één voor het tweede cijfer van de seconden. Als zodanig werkt de repeater op drie sequenties: een lage noot voor de minuten, een dubbele noot voor het tien-secondencijfer en een hoge noot voor de seconden.

Golfpatroon

In totaal heeft de Omega met de Chrono Chime 17 patenten aangevraagd met betrekking tot het kaliber 1932, de antimagnetische technologie en de externe onderdelen van het horloge. Om het nog beter te maken, hebben het horloge en het uurwerk de Master Chronometer-status, wat betekent dat het kaliber externe magnetische velden van 15.000 gauss moet weerstaan, waarvoor 50 non-ferro componenten nodig zijn. En dit wordt nu gecombineerd met echte Haute Horlogerie-decoratie.

Zo zijn de bruggen onder meer gemaakt van 18-karaats Sedna-goud met een aantal decoratieve afwerkingen te vinden in twee heel verschillende horloges.

De eerste van de twee speciale editie-modellen (niet beperkt in aantal, alleen door productiecapaciteit) is een eerbetoon aan het verleden en aan de hierboven genoemde horloges. Dit 18k Sedna-gouden model heeft de vorm van een omgebouwd zakhorloge met gelaste lugs en combineert verschillende traditionele technieken. De wijzerplaat is van Grand Feu wit email met een handgemaakte geguillocheerde binnenring van 925 zilver en sub-wijzerplaten versierd met een golfpatroon.

De Olympic 1932 Chrono Chime heeft een diameter van 45mm en een hoogte van 16,9mm. Het wordt gedragen op een bruine leren band met een 18k Sedna Gold-gesp en bevat een nieuw gepatenteerd Quick-Change-systeem.

Speedy

Het andere horloge met het nieuwe kaliber onderscheidt zich als de meest complexe Speedmaster die ooit is gemaakt. Geïnspireerd door de tweede generatie Speedy, de CK2998, combineert het een aantal onderscheidende Speedy-elementen met haute horlogerie-accenten.

De wijzerplaat is gemaakt van Grand Feu aventurijnblauw email, een gepatenteerde creatie die aventurijnglaspoeder combineert met de klassieke emailleertechniek. Dit materiaal is te vinden op de wijzerplaat en de tachymeterring. De subvensters op 3 en 9 uur zijn in Sedna-goud en hebben het geguillocheerde golfpatroon. De indexen en uren- en minutenwijzers zijn in diamantgepolijst Sedna goud.

Deze exclusieve Speedmaster Chrono Chime heeft geen gelimiteerd aantal. Het wordt ook geleverd in een notenhouten presentatiedoos met een sparren klankplaat om het geluid van de gongfunctie te versterken.