Subtiele updates sieren de nieuwe 5811 Nautilus van Patek Philippe. De meest opvallende verandering is echter het materiaal. Want de opvolger van de legendarische 5711 is nu verkrijgbaar in witgoud.

Visueel is de de 5811/1G-001 bijna identiek aan de 5711. De nieuwe versie is een fijn genuanceerde update van het stalen origineel, dat de Zwitserse horlogefabrikant had stopgezet en dus een enorme prijsstijging voor het model veroorzaakte. Al zal de marktintroductie van de nieuwe 5811 Nautilus zeker niet het einde van het speculeren met de 5711 betekenen.

Hoewel nauwelijks herkenbaar, heeft Patek Philippe de 5811/1G-001 een behuizing gegeven die een millimeter groter is, waardoor het totaal op 41mm ligt. Daarnaast is er een nieuwe vouwsluiting die vier millimeter kan worden verlengd, wat het dragen comfortabeler maakt, zeker bij grotere temperatuurverschillen.

Mocht je een 5711 bij de hand hebben voor directe vergelijking, wij niet, dan merk je ook een rijkere blauwtint op de sunburst-wijzerplaat van de nieuwe versie. Met als hoogtepunt een zwart verloop rond de rand. De 5811/1G-001 keert ook terug naar de roots van de allereerste Nautilus uit 1976 en zijn tweedelige behuizing en ziet af van de driedelige constructie.

Wat het echt onderscheidt van de legendarische stalen Nautilus 5711, is het witgouden materiaal. Het datumvenster is nu ook in witgoud gezet om bij de kast te passen. Het horloge wordt aangedreven door Patek Philippe’s zelfwindende uurwerk, de 26-330 S C en is waterbestendig tot 120 meter.

Op het eerste gezicht lijkt de 5811 dus bijna op de klassieker, maar de details maken de nieuwe versie tot een grondig verfijnde Nautilus. Hij is per direct beschikbaar voor een prijs van €68.620. Patek Philippe lanceerde onlangs meer, dus we geven je kort onder elkaar de belangrijkste van de andere nieuwigheden.

Ref. 5373P-001

Deze combineert een split-second monopusher-chronograaf met een eeuwigdurende kalender, die de datum, dag, maand en maanfase toont zonder dat elk schrikkeljaar opnieuw hoeft te worden ingesteld. Het is ontworpen om op de rechterpols te worden gedragen. Dit betekent dat de kroon- en chronograafknoppen zich aan de andere kant van de kast bevinden, een ‘lefty’. Niet alleen de kroon en monopusher staan ??op 9 uur in plaats van 3 uur, de split-second pusher staat op 8 uur in plaats van 4 uur.

Patek ging zelfs verder dan alleen de pushers te verplaatsen door de subdials om te draaien, zodat de 60-minutenteller naast de kroon staat en de kleine secondenweergave op 3 uur staat. De eeuwigdurende kalenderdisplays staan ??op 12 uur en 6 uur en tonen de datum en maanfase, en de schrikkeljaar-indicator bevindt zich links van de datum. De maand- en dagvensters zijn weggewerkt in de chronograaftellers. Het gelimiteerde horloge wordt geleverd met een platina kast.

Ref. 5935A

Een gedistingeerde 41mm gepolijste roestvrijstalen world time flyback chronograaf volgt de beproefde en geteste Patek-formule, maar doet dit in stijl met een geguillocheerde rosé-vergulde wijzerplaat en stadsringen die contrasteren met de zwart-witte 24-uurs ring en 30-minuten chronograafteller op ‘zes uur’. Het horloge wordt geleverd met twee kalfslederen banden in taupe en beige, met een nubuck afwerking en stalen sluiting.

Ref. 5204G-001

Deze combineert net zoals de ‘lefty’ hierboven ook een split-second chronograaf met een eeuwigdurende kalender, maar dan voor rechtshandigen. Het witgouden horloge heeft een olijfgroene sunburst wijzerplaat met bijpassende band. In essentie een nieuwe kleurstelling van de Ref. 5204R-011, die vorig jaar werd uitgebracht.

Ref. 5990/1A-011

Voor als je toch nog steeds liever een stalen Nautilus wilt, dan is dit ‘m. Dit stalen horloge heeft een blauwe wijzerplaat vergelijkbaar met Ref. 5711A, maar het heeft drie complicaties in het automatische uurwerk. Het beschikt over een flyback-chronograaf en de kenmerkende Travel Time-functie met twee tijdzones en de datum. De dag-nachtindicatoren voor lokale en thuistijd flankeren de chronograafteller.