Zolang er draagbare GPS-apparaten, wearables en fitness-trackers zijn, is Garmin al een leider in het veld geweest en maakt het professionele apparaten voor de luchtvaart- en maritieme industrie. Nu brengt Garmin zijn tweede generatie van high-end luxe smartwatches: de Garmin MARQ Gen 2,

Of wat het bedrijf beschrijft als ’tool watches’. De line-up bevat vijf modellen voor specifieke doelgroepen, maar ze delen ook tal van geavanceerde functies in de hele collectie. De horloges omvatten de MARQ Athlete, MARQ Adventurer, MARQ Golfer, MARQ Captain en MARQ Aviator.

Net als bij de vorige MARQ-edities, die destijds uitkwam tijdens het 30-jarig bestaan van het bedrijf zijn de verschillen bijna volledig gebaseerd op hardware en het uiterlijke ontwerp van het horloge. Zoals het materiaal van de behuizing, knoppen en het opladen dat sneller is dan met elk ander Garmin-horloge.

Elke behuizing van 46mm is nu gemaakt van Grade 5 titanium en heeft een ontwerp en bandtype om te passen bij de discipline van zijn naamgenoot, met als andere grote verbeteringen ten opzichte van de eerste generatie: het AMOLED-touch display en de verbeterde levensduur van de batterij.

Garmin geeft aan dat gebruikers nu ongeveer 16 dagen vooruit moeten kunnen in de smartwatch-modus, wat meer is dan de 12 dagen van de eerste generatie. Interessant is dat een nieuwe magnetische oplader ook de oplaadtijd halveert tot slechts een uur.

Biometrics

Deze keer wordt er echter ook een unieke nieuwe softwarefunctie gelanceerd op de Garmin MARQ-serie: een jetlag-adviseur. Een opmerkelijke nieuwe toevoeging aan de reeks die van speciaal belang is voor frequente reizigers, die de slaapgeschiedenis van de drager en andere statistieken gebruikt om de ideale hoeveelheid blootstelling aan licht en lichaamsbeweging aan te bevelen en te volgen, een suggestie te doen voor een slaapschema om de effecten van jetlag te minimaliseren en gebruikers te helpen zich mentaal en fysiek op hun best te voelen.

De functie stelt voor wat je moet doen. Zelfs met pushmeldingen naar de pols met tips en herinneringen voor zaken als cafeïne-inname, voeding en meer. De app werkt voor reizen met één of meerdere bestemmingen.

Alle modellen zijn verder voorzien van Garmin’s 24/7 gezondheids- en welzijnsfuncties, waaronder hartslagmeting op de pols, het volgen van ademhaling en stress, geavanceerde slaapinzichten en BodyBattery-energiemonitoring. Ze hebben ook basis smartwatch-functies zoals muziekopslag, notificaties en contactloos betalen.

IQ

Ook kiest de MARQ welke satellietmodus het beste bij je past op dat moment. Om de batterij optimaal te gebruiken, met een hoge positioneringsnauwkeurigheid. Garmin noemt het Garmin SatIQ.

Dit is in weze een functie voor batterijoptimalisatie waarmee de MARQ Gen 2 automatisch begrijpt welke GPS ‘ie moet gebruiken om je locatie te volgen. Op de meest efficiënte en zuinige manier. In totaal zijn er vijf varianten beschikbaar, waar de Adventurer waarschijnlijk geschikt is voor de meeste mensen. Hieronder lees je de bijzonderheden per model. De MARQ Gen 2 begint bij €1.950 en loopt op tot €2.550.

MARQ Athlete

Een titanium kast, geborstelde DLC-gecoate lunette en een lichtgewicht rubberen band. Zeer geschikt voor sporters. Met geavanceerde hulpmiddelen zoals Training Readiness, die aangeeft of het een dag is om voluit te gaan of niet. PacePro geeft je de juiste strategie voor het rennen en zoals gebruikelijk komt de Athlete volgeladen met apps voor allerlei soorten sport.

MARQ Adventurer

Een sportieve lederen en rubberen hybride band wordt gecombineerd met een kompaslunette. Met vooraf geladen TopoActivekaarten heb je om de pols gemakkelijk toegang tot kaarten, inclusief hoogteprofielen en meer. Ook geeft NextFork de afstand tot de volgende kruising van het pad en de naam van het komende pad.

MARQ Golfer

Het golfthema wordt benadrukt door de groene keramische inleg op de lunette en de groene jacquard-geweven nylon band. Geladen met meer dan 42.000 golfbanen en de MARQ detecteert automatisch welke baan wordt gespeeld om precieze afstanden te geven tot het begin, het midden en de achterzijde van de green. Plus de hellingsrichting met Green Contours (Garmin Golf-app-lidmaatschap vereist). Het bevat Garmin’s meest geavanceerde set golffuncties, waaronder Virtual Caddy, Hazard View en Wind Data.

MARQ Captain

Gedetailleerd met nautische elementen als een blauwe keramische lunette en blauwe jacquard nylon band. De ingebouwde Regatta Timer helpt racers het startpunt van de zeilwedstrijd precies op het juiste moment te passeren. Waarschuwingen en alarmen bij dreigende getijdenveranderingen zijn mogelijk, met tal van speciale profielen voor onder meer kajakken, windsurfen, kitesurfen en paddleboarding.

MARQ Aviator

Een geborstelde titanium band en keramische 24-uurs lunette maken dit het vliegeniersmodel. Je kunt ermee naar een locatie of waypoint in de wereldwijde luchtvaartdatabase navigeren of kies bijvoorbeeld de functie Nearest om een route naar een nabijgelegen luchthaven te activeren. Met luchtvaartwaarschuwingen kunnen piloten een minimale zijwind en vluchtconditie instellen waar ze zich prettig bij voelen en worden gewaarschuwd wanneer het een goed moment is om te gaan vliegen.