In deze HorlogeTest een legende en hét (marketing)succes van 2022. De Omega Speedmaster en de MoonSwatch.  Een duo dat uiteraard niet met elkaar te vergelijken is, maar misschien toch ergens wel?

In 1957 kwam de Omega Speedmaster op de markt, het horloge dat later naar de maan zou gaan. In deze HorlogeTest hebben we de laatste variant hiervan. Zeg hallo tegen de Moonwatch.

Er is meer. Uit dezelfde groep – de Swatch Group – heten wij ook de MoonSwatch van harte welkom. Nog steeds moeilijk verkrijgbaar, maar wij hebben er één. Met welke zal ik beginnen? Ik gooi een muntje op, een rijksdaalder uit 1961. Munt betekent Moonwatch, kop voor de Moonwatch… Het muntje valt op kop. De MoonSwatch.

Eind maart was het zover. Het hele internet stond bol van de geruchten en door een stupiditeit, het schenden van het embargo, kwamen de horloges eerder op de markt dan gedacht. Nou ja, kwamen de horloges… dat niet helemaal. De vraag was enorm, maar dan ook echt enorm. Zoiets heb ik in mijn horlogecarrière nog niet eerder meegemaakt.

TikTok Succes

Ik moet bekennen dat ik ook naar Rotterdam ben gegaan om te kijken of ik er één kon kopen, maar de rij was gigantisch. Watching heeft er een filmpje over gedeeld op TikTok (@watchingnl) en deze is bijna 220.000 keer bekeken. Niet alleen in Rotterdam was het druk, maar ook in de rest van de wereld waren soortgelijke taferelen.

Het rare was dat de eerste kopers niet voor het horloge kwamen, maar dat deze al in de rij op Marktplaats en eBay voor meer geld werden verkocht. Een horloge dat tijdelijk moeilijk verkrijgbaar is, maar uiteindelijk ongelimiteerd in de winkels komt te liggen.

De MoonSwatch die ik heb weten te bemachtigen is er één van de elf. Ik heb gekozen voor de Moon-editie omdat die het meest lijkt op de Omega Speedmaster Professional, een horloge dat mijn horlogepad een beetje heeft bepaald.

Er zijn nog anderen, want officieel heet deze serie Swatch and Omega Reach for the Planets. Earth, Saturnus, Uranus, Mars, Sun, Venus, Mercury, Jupiter, Neptunus en Pluto. Net voor april was er nog een gerucht dat er een 12e, Proxima Centauri, zou komen maar dat was een 1 aprilgrap uit onze koker.

Typografie

Het horloge is gemaakt van BioCeramic, een mooie en ultralichte mix van keramiek en kunststof. Dertig gram schoon aan de haak die ik bijna niet voel om mijn pols. Het klittenbandje is best wel stug en je moet er even aan wennen. Het lijkt wel of men de band verkeerd om heeft gemonteerd, want zodra we de beide helften hadden omgewisseld zat deze beter. Op de band staan beide merknamen genoemd en ook op de wijzerplaat staan deze vermeld, aangevuld met Speedmaster in de juiste typografie. En MoonSwatch. Zelfs de kroon is gesigneerd.

Als je de kroon uittrekt om de tijd te verstellen, voel je dat deze nog een tussenstap heeft. Die is er normaal om de datum te verstellen. Deze zit er niet op bij alle elf MoonSwatches, dus dit had niet gehoeven.

Kanttekening

Op de achterkant is het modeltype zichtbaar op de batterijdeksel, een print van de maan. Verder best veel tekst want tone in tone staat er Dream Big . Fly higher . Explore the universe . Reach for the planets . Enjoy the mission en de merknaam Swatch Water-resistant Design patented four 4 jewels en het ETA-logo.

Na een tijdje dragen vind ik de MoonSwatch meer op de Speedmaster reduced (het 3 mm kleinere “broertje” met een automatisch uurwerk) lijken, dan op de Professional. Dat komt waarschijnlijk door de stand van de registers.

Ik moet zeggen dat ik de MoonSwatch best vaak draag. Het draagt namelijk lekker licht, de looks zijn goed en er wordt nog veel, en veelal positief, op gereageerd. De meest gehoorde opmerking? Wil je hem verkopen? Iets wat mij wel wat tegenvalt is het kwetsbare glas, maar daar heeft Swatch een uitstekende service voor. Net zoals de batterijen die ze gratis vernieuwen.

100 Gram

Okay, de MoonSwatch gaat af en de Moonwatch gaat om. Met grote dank aan Robert Jan Broer van Fratello die mij zijn horloge liet gebruiken.

Precies 100 gram meer gaat er om mijn pols en dat voelt heel goed. Het voelt niet alleen goed, het oogt ook fantastisch. Maar dat gevoel heb ik al bij de Omega Speedmaster Professional zolang ik mij kan herinneren.

De Speedmaster heeft zeker bijgedragen aan mijn interesse in horloges. Zelfs heb ik ooit eerlijk toegegeven aan mijn vroegere oppasadres dat ik de avonden, met schittering in mijn ogen, naar mijn pols keek waar de veel te ruime Omega bungelde. Liefde op het eerste gezicht. De maatvoering, het materiaal, de afleesbaarheid; alles klopte op dat moment. Pas later kwam ik achter de rijke geschiedenis en heb ik er meerdere boeken over gelezen.

Calibre 3861

Zoals gezegd stamt het horloge uit 1957 en er is tot nu toe veel veranderd en toch ook weer niet. Even wat uurwerk feiten:

De Speedmaster werd in 1957 geïntroduceerd met het caliber 321, een kolomwiel chronograaf met een tikgetal van 18.000 vph. Dit uurwerk werd ook gebruikt in de horloges van Omega die daadwerkelijk op de maan zijn gedragen. In 1968 werd dit uurwerk vervangen door caliber 861. Inderdaad nog vóór de maanlanding plaatsvond, maar Omega had al een batch met caliber 321 Speedmasters naar NASA verzonden. Dit was uiteindelijk ook het uurwerk dat de stringente tests succesvol heeft doorstaan.

Het nieuwe caliber 3861 deelt veel overeenkomsten met de 1861 die relatief recent nog werd gebruikt. Zo’n 50 procent van de onderdelen is zelfs uitwisselbaar. Belangrijker is het feit dat caliber 3861 een co-axial echappement heeft, een silicium veer en het de Speedmaster Professional Moonwatch nu Master Chronometer gecertificeerd maakt.

Dit houdt in dat het anti-magnetisch is tot meer dan 15.000 gauss, wat vergelijkbaar is met de sterkte die wordt geproduceerd door de magneet in een MRI. En dat het een gemiddelde precisie heeft van +5/0 seconden per dag. Ook als de gangreserve nog maar op 30 procent van de totale capaciteit ligt. Een vooruitgang op de vorige precisie van -1/+11 seconden per dag.

Hacking Seconds

De uitdaging zat ‘m volgens het merk voornamelijk in de wil om de 1861 na ruim twee decennia te upgraden met een Master Chronometer-versie. Daarvoor waren in totaal 240 onderdelen nodig.

Ook is er een hacking seconds toegevoegd. Dit betekent dat de secondewijzer gestopt kan worden als de kroon is uitgetrokken, om de tijd tot op de seconde gelijk te zetten.

Iets oppervlakkiger, maar zeker het vermelden waard; wat uiterlijk vertoon. Of je nu de gouden of de stalen versie hebt van de 3861: ze zijn allebei net zo mooi afgewerkt met Côtes de Genève, perlage en anglage. Een klein verschil ten opzichte van de vorige uurwerken is dat de 1861 in de Speedmasters zat met een gesloten achterzijde en die was iets minder verfijnd afgewerkt dan de Speedmasters met een open zichtvenster. Daarin vond je caliber 1863.

Het nieuwe caliber 3861 is niet alleen een genot om naar te kijken, maar ook zeer nauwkeurig en ruim binnen de strikte specificaties van een Master Chronometer. Dat kijken naar het uurwerk lukt niet bij het testhorloge. De puristen kiezen meestal voor de uitvoering met het kunststof glas en dat heeft, net als het maanhorloge had, geen zichtbodem. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter uit naar de uitvoering met saffierglas, omdat die wel een zichtbodem heeft en waar de tussenschakels in de band zijn gepolijst.

Fijne nieuwkomer

Nu ik het toch over de band heb… in één woord fantastisch. Het draagt en voelt als een prettige, soepele armband. Daarbij lijkt het ook nog eens heel erg op mijn persoonlijke favoriet de 1479, de band uit de jaren 90.

Omega heeft, samen met de uiterlijke veranderingen, de Speedmaster Professional Moonwatch de grootste update gegeven in lange tijd. Ik zou zelfs zeggen de grootste sinds 1968, toen het kaliber 861 werd geïntroduceerd als de opvolger van het kaliber 321. De nieuwe Speedmaster Moonwatch zal jarenlang, en waarschijnlijk wederom decennia lang, de maatstaf van de collectie zijn.

Mijn eigen Speedmaster Professional stamt uit 2007 en is een limited edition die de naam ‘50th Anniversary Patch’ draagt. Deze is 20 gram zwaarder dan de huidige uitvoering en dat voel je, zeker in combinatie met deze nieuwe band. Ik bedoel niet dat mijn Speedmaster te zwaar is, maar dat de huidige uitvoering uitstekend in balans is. Chapeau. De Moonwatch blijft de ster, dat spreekt, maar de MoonSwatch is een fijne nieuwkomer.

Swatch x Omega MoonSwatch
Uurwerk: ETA G10.212 quartz chronograph 1/10 – Tikgetal: 3.600 – Kast: BioCeramic – Diameter: 42mm – Dikte: 13,25mm – Glas: kunststof – Waterbestendigheid: 3 atm – Band: velcro – Prijs: € 250
swatch.com

Omega Speedmaster Professional
Uurwerk: 3861 – Tikgetal: 21.600 – Gangreserve: 50 uur – Kast: staal – Diameter: 42mm – Dikte: 13,18mm – Glas: plexiglas – Waterbestendigheid: 5 atm – Band: staal – Prijs: € 6700
omegawatches.com