De primeur die Horloge.info kreeg van het nieuws dat André Kuipers de ruimte in zou gaan met een Nederlands horloge om de pols, de R.O.1 SPACE van Roland Oostwegel, is in de top 15 meest gelezen artikelen van de afgelopen 12 maanden op plaats 2 geland. Het artikel werd gepubliceerd op de ochtend van de lancering van André Kuipers ? 21 december 2011 ? en zorgde meteen voor een extra grote stroom geïnteresseerde lezers. André Kuipers is sinds 1 juli 2012 weer terug op aarde en sinds vandaag zelfs terug in Nederland. Het artikel heeft de titel ?André Kuipers neemt R.O.1 SPACE mee: eerste Nederlandse horloge in de ruimte?:

De Nederlandse astronaut André Kuipers gaat vanmiddag aan zijn ruimtereis beginnen met een speciaal voor hem ontworpen horloge van Nederlandse makelij om de pols. Roland Oostwegel uit Heerlen is de ontwerper en maker van dit innovatieve horloge, de R.O.1 SPACE Special Edition. En Horloge.info kreeg de primeur van dit bijzondere stukje Nederlandse horlogegeschiedenis!

In 2010 ontmoette Roland Oostwegel de Nederlandse astronaut André Kuipers bij het ESA in Noordwijk, tijdens het testen van Oostwegel?s wereldwijd gepatenteerde R.O.1 Shock-System voor horloges (lees Horloge.info). Kuipers vertelde Oostwegel dat hij tijdens zijn eerste ruimtemissie zijn ?gevoel voor tijd? leek te verliezen. Ook andere astronauten klaagden over dit verschijnsel. Oostwegel besloot om dit probleem op te lossen met de ontwikkeling van een speciaal ruimtehorloge.


Roland Oostwegel prenteerde gisteren in het ESA vol trots zijn horlogeOostwegel stelde voor een horloge voor André Kuipers te ontwikkelen, dat niet alleen de juiste tijd, maar ook in één oogopslag de verstreken reisduur (de ?mission-time´) in dagen en weken zou aangeven. Hij ontwierp daarnaast een wijzerplaat waarop via de chronograaf eenvoudig af te lezen is wanneer het ruimteschip één volledige omwenteling om de aarde gemaakt heeft. Een omwenteling om de aarde in het ISS duurt in 91 minuten en 59 seconden.


Aan alles wat met een ruimteschip ?de lucht? in gaat worden echter zeer strenge eisen gesteld, de veiligheid van de bemanning en de missie staat namelijk voorop. De R.O.1 SPACE heeft daartoe zeer strenge tests moeten ondergaan maar doorstond deze allen met glans. Mogelijke risico?s als gevolg van bijvoorbeeld reflectie, statische elektriciteit, glasbreuk of ?verliezen? van het horloge zijn door Roland Oostwegel opgelost in het ontwerp.


R.O.1 SPACE Special Edition - het eerste Nederlandse horloge in de ruimte


Om zoveel mogelijk gewicht te besparen produceerde Oostwegel ook nog als eerste horlogeontwerper een volledig uit carbonfiber bestaande middenkast waarin, naast de speciale SPACE module voor de mission-time, ook het R.O.1 Shock-System is ingebouwd. De andere gebruikte materialen, zoals titanium en keramiek voor de lunet en kastbodem, hebben bijgedragen aan de gewichtsbesparing.


Het resultaat is dat André Kuipers vandaag de ruimte in gaat met twee R.O.1 SPACE horloges: een met blauwe kleuraccenten en titanium lunet en kastbodem, en één met rode kleuraccenten en keramische lunet en kastbodem. De horloges zullen de allereerste horloges van Nederlandse makelij zijn die de ruimte in gaan.


R.O.1 SPACE Limited Edition in titanium - klik aan voor een grotere afbeelding


Uiteraard kunnen ook ?niet astronauten? in het bezit komen van een R.O.1 SPACE Limited Edition. In de komende maanden produceert Oostwegel een aantal uitvoeringen, elk gelimiteerd tot 53 stuks. Er is keuze uit een carbon fiber middenkast met een lunet en bodem van staal, van titanium, van keramiek of van goud. Aangezien de ?mission time counter? op aarde geen functie heeft, is deze in de Limited Edition vervangen door een gebruikelijke dag- en datumaanduiding.


R.O.1 SPACE Limited Edition in goudVanaf het moment van de lancering van André Kuipers tot zijn landing op 21 april 2012 is het mogelijk in te tekenen op een R.O.1 SPACE Limited Edition voor een speciale intekenprijs. De R.O.1 SPACE Limited Edition met een lunet en bodem van staal kost ? 4.900,- (na 21 april ? 5.900,-), met een lunet en bodem van titanium ? 5.900,- (? 6.900.-), met een lunet en bodem van keramiek ? 6.900,- (? 7.900,-) en van goud (rosé/wit) ? 11.900,- (? 13.900,-).


Volg André Kuipers ruimtereis via zijn blog op Blogs.ESA.int/Andre-Kuipers en zie RO1.nl voor meer informatie over Roland Oostwegel en zijn bijzondere horloges.