Comeback Italiaans design met Anonimo Militare Classic en duikhorloge Nautilo

Italiaans horlogedesign maakt een spectaculaire comeback met herenhorloge  Anonimo Militare Classic en duikhorloge Nautilo.

Sinds de oprichting in 1997 in het Italiaanse Florence gooit Anonimo hoge ogen bij horlogeverzamelaars, die het bedrijf beschouwen als de wettige erfgenaam van een lange plaatselijke traditie in horlogerie. En inderdaad kwamen velen die aan het begin van het Anonimo avontuur stonden, bij Officine Panerai vandaan (inclusief Dino Zei, oprichter en al 25 jaar CEO). Na de overname in 2013 is Anonimo in Zwitserland een nieuwe weg ingeslagen.

De eerste stap was meer samenhang, dus ging de collectie volledig op de schop. Ook worden alle horloges nu in Zwitserland gemaakt. Eén en één is twee, of in dit geval:  Zwitserse precisie en Italiaanse stijl is Anonimo. De horloges worden gekenmerkt door een strak, rijk bewerkt, maar toch functioneel ontwerp, ontdaan van overbodige details op de wijzerplaten wat de leesbaarheid ten goede komt.

Anonimo Nautilo

In de collecties wordt gewerkt met roestvrij staal, DLC-staal en met zink verrijkt marinebrons, een materiaal dat het merk als eerste gebruikte in een horloge. Voor deze bronsbewerking vertrouwt Anonimo op de exclusieve expertise van Florentijnse ambachtslieden, die deze horlogekasten al maken sinds 1939.Anonimo Militare

In de loop der jaren heeft Anonimo onder andere de Militare, Polluce- en Nautilo-horloges uitgebracht en ook het professionele duikmodel Millemetri, dat waterdicht is tot 10.000 meter diepte. En nu, in 2016, na de verlegde koers komt Anonimo met een remake van de twee topmodellen: De Militare Classic en de Nautilo.

De Militare werd in 2001 door Anonimo ontwikkeld voor Italiaanse militaire duikers, maar het werd ook culthorloge voor verzamelaars. Het model is  eenvoudig te herkennen aan de kroon op de 12-uurspositie, net als bij zakhorloges. De  43,4 stalen ‘cushion’ kast van de Militare Classic, die een iets vloeiender vorm heeft gekregen, heeft een design met ingenieuze details. Het kastdeksel is gemaakt van DLC en brons met hypoallergeen titanium. Wie goed kijkt, ontdekt het gepatenteerde systeem voor kroonbescherming/-vergrendeling, dat volledig is ingebouwd op de 12-uurspositie, waar ook de horlogeband is bevestigd. De wijzerplaat is overzichtelijk en de markeringen voor 12, 04 en 08 uur zijn in een driehoek gerangschikt als verwijzing naar de Matterhorn, de legendarische bergtop op de grens van Zwitserland en Italië en het symbool van het merk en tevens de hoofdletter A van Anonimo. Kloppend hart van de Militare is het in Zwitserland vervaardigd zelfopwindend Anonimo -uurwerk op basis van Sellita SW260-1 en Sellita SW300, met een Dubois Depraz 2035M-module voor de Chronoversie. Elke wijzerplaat met de hand afgewerkt en heeft een kleine secondewijzer op 3 uur.

Anonimo MILITARE_BRONZE_BLUE_3-4_01_uitgelicht. jpg

De Nautilo is een moderne herinterpretatie van het Anonimo-duikhorloges die werden ontworpen door de militaire ingenieur Dino Zei. Een van de belangrijkste kenmerken is de kroon op 4-uurspositie, volgens veel duikers de ideale ergonomische positie. De Nautilo  heeft een aantal technische en esthetische veranderingen ondergaan, inclusief een nieuw design voor de behuizing en een speciale kroonbescherming. De 44,4 mm kast is gemaakt van roestvrijstaal, DLC en brons en heeft kastdeksel van hypoallergeen titanium en tweekleurig brons/DLC. Het horloge, met het zelfopwindend uurwerk SW200-1, is waterdicht tot 200 meter.

Militare Classic Automatic vanaf € 2700
Militare Automatic Bronze  € 3550
Militare Classic Chrono € 3850
Militare Classic Chrono Bronze € 4950
Nautilo vanaf € 2100
Nautilo bicolor Stainless steel DLC /Bronze € 2850
Meer informatie: Anonimo.com