Maurice Lacroix kwam vorig jaar, tijdens Baselworld 2010, met één van de meest opvallende nieuwe horloges: de Régulateur Roue Carrée. Het opvallende aan het horloge was dat het de uren aanwijst via een draaiend vierkant tandwiel. Hoewel het horloge veel opzien baarde was de beweging van het tandwiel amper waarneembaar, omdat het maar eens in de 12 uur rond gaat. Op Baselworld 2011 presenteerde Maurice Lacroix nu de langverwachte opvolger: de Roue Carrée Seconde, waarbij het vierkante tandwiel als secondewijzer dienst doet en dus eens per minuut rondgaan. Hierdoor is het verbluffende effect van het draaiende vierkante wiel uitstekend zichtbaar ? en nog spectaculairder.

Het grootste probleem van een niet-cirkelvormig tandwiel, is dat het per definitie geen regelmatige tanden kan hebben. Het heeft de technici van Maurice Lacroix, onder aanvoering van horlogemaker en ontwerper Michel Vermot, daarom al bij de vele jaren durende ontwikkeling van de Régulateur Roue Carrée (lees: Horloge.info) nog heel wat hoofdbrekens gekost de exacte vormgeving en indeling van de wielen en de tanden te vinden. Nu dat via de aandrijving via een klaver (-3) vormig tandwiel is gelukt, kan het principe van het vierkante tandwiel vele toepassingen krijgen. Voor 2011 staat de Masterpiece Roue Carrée Seconde op het programma, een horloge dat door de zichtbaar draaiende aparte tandwielen nog meer opzien zal baren dan de regulateur.


Klik aan voor een grote afbeelding van de Maurice Lacroix Masterpiece Roue Carrée SecondeDe Masterpiece Roue Carrée Seconde heft voor de uren en minuten gewone centrale wijzers, voorzien van SuperLuminova voor een betere afleesbaarheid. De gangreserve aanduiding is bij een horloge met een met de hand op te winden uurwerk niet alleen praktisch, maar zorgt bij de Roue Carrée Seconde ook voor een mooiere balans op de wijzerplaat, waarop tussen 5 en 9 uur het schouwspel van de draaiende klaver en het vierkante tandwiel plaats heeft. De wijzerplaat komt in twee kleurvarianten; zwart of rhodium, voorzien van een Grand Colimaçon guillochering. Door gebruik te maken van verschillende polijsttechnieken op de wijzerplaat en de 43 millimeter brede stalen kast, krijgt het horloge extra diepte en komt het nog eens extra tot leven.


In de Maurice Lacroix Masterpiece Roue Carrée Seconde huist het ML156 uurwerk, dat door de saffierglazen zichtbodem mooi te zien is. Het horloge is via de speciale website www.reinventthewheel2.ch in beweging te bewonderen, wat de website meteen een aanrader maakt. In de loop van 2011 komt de Roue Carrée Seconde op de markt, de verkoopprijs is nog niet bekend.


Zie Horloge.info/Maurice-Lacroix voor meer nieuws en informatie over Maurice Lacroix, of bezoek de website www.mauricelacroix.com.