Afgelopen dagen hielden zowel Christie?s als Antiquorum speciale horlogeveilingen in Genève. En crisis of geen crisis, de prijzen bereikte recordhoogtes, waarbij tussen de gebruikelijke lijst topopbrengsten voor Patek Philippe horloges, ook een aantal Rolexen de show stalen. Momenteel lijken vintages horloges populairdere beleggingen te zijn dan menig staatsobligatie.

De veiling van Christie?s kreeg van tevoren bijzonder veel aandacht door het ter veiling gaan van het Rolex horloge dat werd gebruikt in de James Bond film ?Live and Let Die? (lees: Horloge.info). Het horloge had een zeer ruime geschatte opbrengst meegekregen van omgerekend 163.000 tot 326.000 euro. De opbrengst van ? 177.390,- was daarom wel binnen de schatting maar misschien toch wat teleurstellend. Een beter resultaat behaalde de Rolex Neptune (REF. 8382) uit 1953: een 18 karaat gouden horloge met op de wijzerplaat een geëmailleerde afbeelding van Neptunus (foto boven), die voor ruim vijf keer de (ondergrens van de) verwachte opbrengst ging: ? 493.200,-.


Patek Philippe roségouden automatisch polshorloge met eeuwigdurende kalender en maanfase uit 1968 (ref. 3448)


De top tien van Christie?s werd ? op de Rolex Neptune op plaats 8 na ? gevuld door Patek Philippe. De lijst wordt aangevoerd door een roségoud automatisch polshorloge met eeuwigdurende kalender en maanfase uit 1968 (ref. 3448), die voor vier keer de geschatte opbrengst ging: ? 1.700.790,-. De koper wenst anoniem te blijven. Nummer twee was van tevoren hoger ingeschat dan nummer één, maar de platina chronograaf uit 1946 (ref. 1579) bleef steken op ? 1.609.470,- wat nog steeds twee keer meer was dan de verwachting. Dit horloge werd gekocht door een verzamelaar. De opbrengsten van beide horloges betekende wereldrecords voor de afzonderlijke modellen en klik aan voor een grote afbeelding van het Patek Philippe gouden zakhorloge met 24 uurs aanduiding, volledige kalender en vijf minuten repetitiereferenties. Zie voor de rest van de resultaten en toekomstige veilingen Christies.com.


Veilinghuis Antiquorum, dat gespecialiseerd is in het veilen van horloges, kende ook een succesvolle verkoop. Ook hier werden topprijzen betaald voor Patek Philippe horloges. Zo was nummer één bij Antiquorum een gouden zakhorloge met 24 uurs aanduiding, volledige kalender en vijf minuten repetitie, dat ging voor ? 1.692.525,-. Ook hier viel het resultaat van een Rolex bijzonder op: een Rolex ref. 6284 uit 1950, met op de wijzerplaat een geëmailleerde afbeelding van heel Amerika, ging voor ? 195.586,-. Zie voor meer resultaten en veilingen Antiquorum.com.


Let op: uitslagen van de veilingen in euro?s zijn omgerekend van resultaten in Zwitserse franken tegen de koers van 15 november 2011.