U-Boat?s grote (en kleine) nieuwtje tijdens Baselworld is de U-42; de 53 millimeter brede en tot 999 stuks gelimiteerde uitvoering van de vorig jaar gepresenteerde 1942, die 64,4 millimeter breed is en in een oplage van 29 stuks werd gemaakt. Weer een voorbeeld dus dat kleiner in de mode is?

Een horloge van 53 millimeter is voor de meeste horlogemerken ondenkbaar, maar voor U-Boat ? het merk dat grote horloges op de kaart heeft gezet ? is het geen uitzondering. Hoewel het wel een van U-Boat?s grotere modellen is, is het een kleine uitvoering van de 1942 uit 2009, die met 64,4 millimeter ook voor U-Boat begrippen tot de buitenbeentjes kan worden gerekend.


De U-42 heeft een retro look die is afgeleid van het model dat het merk in 1942 voorstelde als standaard horloge voor de Italiaanse Marine (die eer ging uiteindelijk naar de Mare Nostrum van Panerai), maar is ook een modern horloge qua constructie. Zo heeft U-Boat de kast en de duikring vervaardigd van extra hard titanium, waardoor het horloge krasvast is en tegelijkertijd niet al te zwaar. De duikring, die op 12 uur is voorzien van een keramische bol, zit aan de kast bevestigd met 3 schroeven die voor onderhoud of schoonmaak van de duikring kunnen worden losgedraaid, zonder de waterdichtheid (300 meter) van het horloge aan te tasten.


U-Boat U-42


De constructie van de kroon is bijzonder, en bestaat uit twee delen: een integraal gedeelte en een kroonverlenging. Het integrale gedeelte is aan de ene kant met het uurwerk verboden en aan de andere kant via een scharnier met de kroonverlenging. Door de beveiligde kroonverlenging uit te klappen ontstaat een extreem lange kroon, die ook met de dikste handschoenen aan nog te bedienen is.


De U-Boat U-42 is voorzien van het U-28 kaliber uurwerk met een gangreserve van 40 uur. De grote wijzerplaat is onder het saffier glas goed afleesbaar door de extra grote cijfers en indexen en grote wijzers, die allen voorzien zijn van lichtgevende pasta. Het horloge komt aan een met de hand gemaakte bruin lederen band met titanium gesp. De U-42 kost ? 3.700,-. Voor meer informatie over U-Boat en verkooppunten kunt u de website www.u-boatwatch.com bezoeken.