Valbray werd door velen tijdens Baselworld 2010 als een van de leukste nieuwkomers in horlogeland gezien. Het eerste horloge van Valbray ? dat via een sluiter de wijzerplaat voor het oog kan verbergen ? is beslist geen gimmick. De ingebouwde sluiter geeft het horloge twee gezichten en het is erg fraai en goed ontworpen.

Het ontwerp van het horloge is gemaakt door Olga Corsini, die ondanks haar leeftijd (geboren in 1979) al een hele berg aan ervaring in de juwelen- en horloge-industrie heeft opgedaan (Olga werkte o.a. voor Bulgari, Gucci en Chaumet). De naamgever en techneut van het merk is Côme de Valbray (1980), die al van jongs af aan gefascineerd is door techniek. Côme werkte voor Cartier en studeerde daarna aan Harvard University om zijn ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen. Samen zijn ze het merk Valbray, dat met de √.01 (V.01) in 2010 de horlogemarkt betreedt.


Vabray V.01: klik aan voor een grotere afbeeldingValbray?s eerste collectie bestaat uit de 47 millimeter brede V.01 in drie varianten: Achromatic, Red gold en PVD. Het horloge herbergt een op zich vrij normaal chronografenuurwerk van Valjoux, dat door Valbray echter met de hand is gedecoreerd en van een (technisch) fraaie rotor is voorzien. De opgelegde versieringen van de wijzerplaat die de subwijzerplaten omcirkelen, en de op modulaire architectuur gebaseerde kastopbouw, geven het horloge op zich al een bijzondere aanblik. Maar door de sluiter ? die door het draaien aan de bezel voor de wijzerplaat kan worden geschoven ? krijgt het horloge echter een heel eigen uiterlijk. De sluiter verbergt in gesloten toestand de wijzerplaat, maar sluit onder de uren, minuten en chrono-secondewijzer, waardoor er een heel ander horloge ontstaat. Het contrast tussen de open wijzers en de gesloten sluiter geven het horloge een tweede gezicht, dat misschien nog wel mooier is dan de onderliggende wijzerplaat.


Valbray heeft zich tijdens Baselworld verzekerd van vertegenwoordiging in de Benelux. De horloges zullen naar verwachting in september 2010 verkrijgbaar zijn. De verkoopprijs van de Valbray V.01 zal (afhankelijk van de uitvoering) tussen de ? 8.000,- en ? 14.500,- liggen.


Voor meer informatie over Valbray zie: www.valbray.ch.