Hoewel een mat zwarte kleur bij militaire horloges bedoeld is om juist zo min mogelijk op te vallen, valt het geheel mat zwarte horloge uit de nieuwe collectie horloges van Officine Panerai de redactie van Horloge.info het meeste op: de Tuttonero, een prachtige mat zwarte keramische uitvoering van het beroemde Luminor 1950 model van het Italiaanse horlogemerk met onmiskenbare militaire roots.

Panerai zegt met de keuze van de naam Ceramica ? Tuttonero niets teveel. Het horloges is ? op de met ecru Super-LumiNova® gevulde cijfers en wijzers na ? vrijwel geheel zwart en vrijwel geheel van keramiek: van de kast, via de band tot aan de emblematische kroonbeschermer toe. Panerai gebruikt voor de productie van dit keramiek een synthetisch materiaal gebaseerd op zirkoniumoxide poeder, dat door enkele complexe bewerkingen en afwerkingen een bijzonder fraaie uniforme en gelijkmatige uitstraling krijgt. Door de hardheid van het materiaal (tot 5 keer harder is dan gewoon roestvrij staal) is het horloge beschermd tegen krassen, corrosie en hoge temperaturen. Deze buitengewone eigenschappen maken dat keramiek ? óók in de Haute Horlogerie ? steeds populairder aan het worden is.


het P.9001/B uurwerk in de Tuttonero - Panerai Luminor 1950 3 Days GMT Automatic Ceramica 44MM


Zichtbaar door de saffierglazen bodem in de kast zit het door Panerai zelf ontwikkelde en gemaakte (en daardoor manufactuur) kaliber P.9001/B uurwerk. Dit automatische uurwerk, dat voor de gelegenheid zwart gemaakt is, heeft volledig opgewonden een gangreserve van drie dagen, waarvan de status op het uurwerk zelf af te lezen is.


Het 44 millimeter brede horloge, met de daarin eveneens mat zwarte en Panerai- typische ?sandwich? wijzerplaat, heeft dankzij de ecru tint van de lichtgevende pasta in wijzers en cijfers, en ondanks de hypermoderne constructie, een haast vintage voorkomen. Naast de tijd geeft het horloge ook nog de datum en een tweede tijdzone (GMT) weer en het is waterdicht tot een druk van 10 BAR.


de Tuttonero - Panerai Luminor 1950 3 Days GMT Automatic Ceramica 44MM


De bijzonder stoere en krachtige uitstraling van de Tuttonero past perfect bij Panerai, waardoor het hoge ogen zal gooien bij Paneristi (Panerai liefhebbers). Het horloge komt naar verwachting in oktober in de Panerai Boutiques en is vanaf december te vinden bij juweliers. De Tuttonero Luminor 1950 3 Days GMT Automatic Ceramica (PAM00438) gaat naar verwachting ? 11.600,- kosten. Er komt ook een variant met een lederen band (de PAM00441).Kijk voor meer nieuws en informatie over Panerai op Horloge.info/Panerai en bezoek Panerai.com.