De R.O.1, het door Roland Oostwegel ontworpen horloge met het gepatenteerde R.O.1 Shock-System, is door TNO Delft onlangs getest op effectiviteit. De uitkomsten van de test bevestigde gelukkig wat Roland zelf al wist, namelijk dat zijn systeem zorgt voor een zo hoog mogelijke bescherming van het uurwerk tegen overmatige externe krachten.

Tijdens de TNO testen is de invloed van ?valkracht? gemeten op twee verschillende horloges. Eén met het Shock-System en een zonder dit systeem. Na een val van 1.90 meter bleef het uurwerk in het horloge met het systeem nog normaal werken. Bij het horloge zonder het systeem begaf het uurwerk het al na een val van 0.9 meter.


R.O.1 in goudHet Shock-systeem werd door Roland Oostwegel ontwikkeld in de periode 2005 ? 2009 en is inmiddels gepatenteerd. Vanuit de Zwitserse horloge-industrie is al door meerdere producenten belangstelling getoond voor de vinding. Maar voorlopig kan en wil Roland Oostwegel nog geen afscheid nemen van de vinding die hem zoveel slapeloze nachten gekost heeft. Zeker niet nadat een instituut als TNO Delft de effectiviteit ervan onomstotelijk heeft vastgesteld.


Op de website van Roland Oostwegel is een film te bekijken, waarin de impact van een val op een horloge in het testlab van TNO te zien is. Mooi is de slow motion van het R.O.1 horloge, waarbij duidelijk de kracht te zien is waarmee het horloge te maken krijgt als het de grond raakt. Dat het horloge van Roland Oostwegel hierna nog functioneert, geeft aan hoe goed zijn ontwikkelde systeem is.