In 1970 werd door Tissot tijdens vakbeurs Baselworld een prototype van een nieuw uurwerk aan de pers getoond. Het zou een uurwerk worden dat niet gesmeerd hoefde te worden en het zou goedkoop zijn om te produceren; het was namelijk vrijwel geheel van plastic! En in 1971 kwam Tissot met de het eerste horloge met het uurwerk: de Tissot Research Idea 2001.

In de futuristisch ogende Tissot Research Idea 2001 huisde het kaliber 2250 dat, op een paar onderdelen na, geheel uit plastic bestond. Het uurwerk, dat als naam Astrolon kreeg, bestond uit maar 52 onderdelen en behoefde geen smering. Als een Astrolon uurwerk stuk zou gaan, was het idee dat het uurwerk (of zelfs het hele horloge) in z?n geheel vervangen zou worden.


Na de introductie van de Idea 2001, kwamen er verschillende modellen van Tissot op de markt onder de naam ?Autolub? (zelfsmerend) met het kaliber 2250. Ook andere producenten als Agon en Lanco kochten de uurwerken in bij Tissot en maakten er horloges mee.


Tissot kaliber 2250 - foto © Rannft


In 1972 werden er 20 stuks in een uit een stuk bestaande gegoten kunststof kast (die was ontwikkeld voor de Tissot ?Sideral?) aan het Amerikaanse leger geleverd, om te testen of de horloges (die ingekocht in grote getalen slechts $ 5,- per stuk zouden kosten) voldeden aan de eisen van militair gebruik. Of de horloges door de test kwamen is niet bekend, maar dat ze niet door het Amerikaanse leger als standaard horloge zijn ingekocht wel. De Astrolon uurwerken werden geen succes en ze verdween roemloos van de markt.


Tissot test horloge leger VS naast vergulde Tissot Actualis Autolub


Over de toedracht waarom Tissot het plastic uurwerk ontwikkelde lopen de meningen uiteen. Om te beginnen is het goed mogelijk dat, in een tijd waarin plastic een spannend materiaal was, het maken van een plastic uurwerk ?omdat het kan? al rede genoeg was. Er wordt ook beweerd dat het een tegenhanger van de goedkope quartz uurwerken moest zijn, maar quartz was eind jaren 1960 en begin 1970 nog helemaal niet zo goedkoop, dus die theorie is minder waarschijnlijk. Dat het einde van de Astrolon, een paar jaar later, wel het resultaat is van het opkomen van de technisch veel handiger, en inmiddels wel goedkope quartz uurwerken, is wel waarschijnlijk.


de Tissot Research Idea 2001 kwam in meerdere kleurencombinaties op de marktDat het uurwerk werd ontwikkeld om goedkope ?wegwerphorloges? te produceren, lijkt het meest aannemelijk; een idee dat 12 jaar later met meer succes door groepsgenoot Swatch werd geprobeerd.


Tissot Research Idea 2001 horloges zijn redelijk zeldzaam, maar latere modellen met Astrolon uurwerk en opschrift Autolub komen nog redelijk veel voor en zijn qua prijs (meestal door onwetendheid van de verkoper) over het algemeen niet hoger dan een normaal vintage Tissot horloge. Ondanks dat het wegwerpuurwerken waren, zijn er nog veel goedlopende exemplaren te vinden. Met de constructie en het zelfsmerende principe zat het dus wel goed.


Tekst en laatste foto © voor Horloge.info: HK
© Eerste foto: Dubbe.nu, foto uurwerk: Rannft.de/uhr