Het innovatieve Italiaanse kledingmerk C.P. Company heeft al ruim 20 jaar een jack met horlogevenster in de collectie. Het werd ontworpen voor deelnemers aan de Italiaanse Mille Miglia (de stijlvolle oldtimer rally), die de tijd willen aflezen zonder hun handen van het stuur te halen. Het jack werd onlangs aangepast aan de mogelijkheden van onze tijd en verdient aandacht op deze plek. Want veel horlogeliefhebbers houden van auto's en een groot deel van hen zal zeker ook een doordacht en stijlvol kledingstuk waarderen. Overigens is ook Chopard verbonden aan Mille Miglia, met een collectie die het uitstekend doet onder het horlogevenster van dit opmerkelijke kledingstuk.

Chester Perry Company
C.P. Company, opgericht in 1975 door Massimo Osti (1944 ? 2005), maakte de eerste versie van het jack, ’the Goggle Jacket’, in 1988 speciaal voor de Mille Miglia coureurs. Het had een ingebouwde bril en een venster in de mouw waarmee je tijdens het rijden zicht op je horloge had. Het groeide uit tot een klassieker en werd een icoon voor het merk. CP Company (en het bloedverwante, iets sportievere merk Stone Island) blinkt al decennia uit als het gaat om functionaliteit en opvallend innovatief materiaalgebruik. Dit waren van meet af aan ook belangrijke kenmerken van de collecties.


Mille Miglia
logo Mille Miglia rally - © Mille MigliaDe Mille Miglia rally is ontstaan in 1927, hoewel de naam pas in de jaren 1960 ontstond. Het is een oldtimerwedstrijd over 1000 mijl openbare weg. Voorwaarde voor deelname is dat auto’s niet na 1957 gebouwd mogen zijn en in originele staat verkeren. Wie dit jaar (2010) had willen meedoen had zich, onder heldere voorwaarden, voor ruim ? 6.000,- voor 21 december 2009 moeten inschrijven. Wie zich al heeft ingeschreven en tijdens de race ook nog een CP Company Goggle Jacket wil dragen kan terecht bij verschillende winkels in Nederland.


the Goggle Jacket
schets voor de Goggle Jacket nieuwe stijlHet jack is van origine ontworpen met het oog op de omstandigheden onderweg in een open auto. De capuchon, die samen met de rits het gezicht volledig beschut, bevat een stof/zonnebril ? goggle ? waardoor een gesloten cocon ontstaat, terwijl de ogen beschermd hun werk kunnen doen. Verder bevat het kledingstuk de nodige praktische zakken, instinctief bereikbaar tijdens het rijden, en is het ontwerp gericht op de zithouding én bewegingen tijdens een pittige tocht in een auto.


In 2009 werd het Goggle Jacket volledige herzien, en via nieuwe ontwerptheorieën en fabricagemogelijkheden ? meer anatomisch en rekening houdend met beweging ? opnieuw in elkaar gezet. De mouwen hebben een lichte knik, zoals de armen bij autorijden, en het rugpand heeft meer ruimte gekregen zodat het jack op de rug niet trekt. Een technisch hoogstandje maakt dat de onderzijde van het jack eenvoudig te veranderen is zodra vanuit een standaard staande positie de autorijdhouding wordt aangenomen. Daarmee is het probhet horlogevenster in de mouw van de Goggle Jacketleem van het opgepropte teveel aan materiaal zodra je in de auto stapt verleden tijd. Ook de capuchon is volledig aangepast aan de anatomie van de coureur, en past beter rondom het hoofd ? met of zonder racehelm.


Ook het horlogeglas werd verplaatst, om nog beter en sneller zicht te bieden. Dankzij het venstertje hoeft het horloge niet over de kleding gedragen te worden, en blijft het beschermd tegen allerlei elementen zoals stof en zand. The Goggle Jacket is het enige en in elk geval eerste kledingstuk dat op deze functionele wijze rekening houdt met het gebruik en belang van het horloge.


Aitor Throup, verantwoordelijk voor de herziening van het Goggle Jacket, legt het principe ervan uit in dit filmpje van Youtube:Chopard
Chapard 1000 Miglia chronograafC.P. Company sponsorde de Mille Miglia race, net zoals Chopard dat sinds 1988 doet. Het horlogehuis heeft zelfs een collectie naar de race vernoemd: de 1000 Miglia. Jaarlijks komt er een gelimiteerde editie 1000 Miglia horloges op de markt en er zijn ongelimiteerde modellen uit de 1000 Miglia Gran Turismo XL lijn. Inderdaad eXtra Large horloges (44 millimeter kast) voorzien van superieure ‘motoren’ en daaraan gekoppeld voor coureurs relevante functies zoals (split second) chronograaf en GMT. De achterzijde bevat een gravure van een landkaart met daarop de Mille Miglia route. Uitgevoerd in verschillende materialen, met een keur aan rallybanden, van geperforeerd tot een rubberband met autoband profiel. Samen met dat innovatieve jack van C.P. Company, een combinatie die past bij deze race door het land van de stijlbewuste Italianen.


Voor meer informatie over C.P. Company, Chopard 1000 Miglia en de Mille Miglia, volg de volgende links:


www.cpcompany.com
www.chopard.com/1000miglia
www.millemiglia.it