Zestig jaar na de eerste introductie van TAG Heuer’s Carrera en de Porsche 911 hebben de twee iconen een speciale editie gemaakt ter ere van hun erfgoed.

De TAG Heuer Carrera werd voor het eerst geïntroduceerd in 1963 door Jack Heuer, de achterkleinzoon van de oprichter van het merk.

Hij werd geïnspireerd door de racegeest van de Carrera Panamericana, een legendarische rallyrace in Mexico. Heuers doel was om een horloge te maken voor professionele coureurs en liefhebbers van sportwagens. Zo gezegd, zo gedaan, en de Carrera werd geboren.

Glassbox

Met een nieuw uurwerk, ontwerp en een door Porsche geïnspireerde styling presenteert TAG Heuer de nieuwste versie van zijn Carrera ‘Glassbox’-ontwerp en viert het de 60e verjaardag van de Porsche 911. Ze doen dit met de TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche. Een samenwerking tussen de twee bestaat officieel sinds 2021.

Ter gelegenheid van de verjaardag van de 911 en de samenwerking met de legendarische autofabrikant, hebben de horlogemakers een nieuw uurwerk ontwikkeld met een verrassing.

Het horloge is gebaseerd op het ‘Glassbox’-ontwerp van TAG Heuer, die eerder dit jaar veel indruk bij ons maakte. Met een kast van 42mm x 14,9mm en een gebogen saffierglas met dubbele antireflectiecoating voor een betere aflezing.

0 – 100 km/u

Het horloge is verkrijgbaar in staal met een verzilverde wijzerplaat of 18-karaats roségoud met een beige wijzerplaat. Beide hebben gerhodineerde uren- en minutenwijzers, terwijl de indexen en chronograafwijzer zijn afgestemd op de kleur van de kast. De subvensters en het datumvenster op ‘zes uur’ zijn voorzien van zilveren accenten.

Maar wat heeft dit allemaal met de Porsche 911 te maken? Van 0 naar 100 km/u in slechts 9,1 seconden, dat was de tijd van de originele Porsche 911. Maar om die prestatie te benadrukken worden de eerste 9,1 seconden gemarkeerd door een rode lijn op de linker subwijzerplaat. Maar dat heeft eigenlijk geen zin, want deze lijn loopt door tot seconde 20. Dit komt omdat het nieuwe TH20-08 uurwerk de chronograafwijzer aandrijft, die versnelt als de snelheidsmeter van een auto.

Vertraging

Dit betekent: als je de chronograaf start, dan loopt deze zeer snel en beslaat ongeveer een derde van de wijzerplaat in 9,1 seconden, of beter gezegd ongeveer 0 – 20 seconden van een conventionele 60-secondenweergave. Gedurende deze tijd vertraagt ​​de chronograafwijzer terwijl deze rond de wijzerplaat draait, en wordt hij steeds langzamer totdat hij de bovenkant van de wijzerplaat bereikt en weer op hoge snelheid begint.

Het idee van een klok die sneller loopt – zoals accelereren door de eerste paar versnellingen van een Porsche – en vervolgens vertraagt ​​naarmate je de ‘topsnelheid’ nadert, is functioneel gezien volkomen nutteloos, maar toch best leuk. Het gebruik van een dergelijke complicatie om een verhaal te vertellen is nog nooit eerder gebeurd.

De versie van roestvrij staal kost 9.450 euro, het model in 18 roségoud kost 23.900 euro. Beide horloges zijn nu verkrijgbaar.