Op het randje van de zomer presenteert IWC een gloednieuw minimalistisch horloge dat niet gierig is met zijn afgave van licht. De IWC Pilot’s Watch Automatic 41 Black Aces heeft niet slechts wat Super-Luminova details, de gehele wijzerplaat geeft 23 uur achter elkaar licht af.

Voortbouwend op de tachtig jaar aan expertise, vol instrumenten en functionele cockpits, onthult de Zwitserse horlogemaker een nieuw pilotenhorloge: de 41 Black Aces, geïnspireerd op een oud model gemaakt voor de  gevechtspiloten van Strike Fighter Squadron 41.

Het IWC-horloge straalt zowel geschiedenis als minimalisme uit. Het horlogemerk heeft opnieuw de codes van het beroemde US Navy-squadron geleend, na een samenwerking die in 2018 begon. Destijds had het merk uit Schaffhausen toestemming gekregen om alle US Navy-luchteenheden en het Marine Corps Air Corps uit te rusten. Sindsdien heeft het Zwitserse luxemerk samengewerkt met meer dan een dozijn squadrons voor speciale edities. Het squadron is gestationeerd op Naval Air Station Lemoore in Californië. VFA-41, oorspronkelijk opgericht in 1950 op NAS Oceana, is verbonden aan Carrier Air Wing 9 en gebruikt de radioroepnaam ‘Fast Eagle’.

Lumineus Idee

Op het eerste gezicht onderscheidt het horloge zich dus door een bijzondere wijzerplaat. Deze laatste geeft een witachtige/groene kleur af. Dit komt doordat de wijzerplaat is bedekt met Super-LumiNova. Deze lichtgevende verf, die in grote hoeveelheden op het model wordt aangebracht, zorgt ervoor dat ‘ie 23 uur lang lichtgevend is. Wat zorgt voor een geheel nieuw niveau van nachtelijke leesbaarheid én zichtbaarheid.

De wijzerplaat is ontwikkeld in samenwerking met piloten van de Black Aces en is het resultaat van een complex productieproces. In de eerste stap worden hoogwaardige Super-LumiNova-pigmenten gemengd met een bindmiddel, in een ronde mal gegoten en uitgehard in een speciaal ontwikkeld uithardingsproces om het materiaal een keramiekachtige duurzaamheid te geven. De resulterende massieve schijf wordt vervolgens op de zacht ijzeren wijzerplaat bevestigd. Tot slot wordt de wijzerplaat bedrukt met zwarte indexen en cijfers en de ‘Black Aces’-patch.

Sinds de 80’s

Op de wijzerplaat vinden we het historische embleem van het squadron. De 41mm keramische kast is daarbij zeer krasbestendig, met een comfortabele zwarte stoffen band. De zwarte kast ziet er niet alleen goed uit, het stealthy met de matzwarte kleur zorgt er bovendien voor dat piloten niet worden afgeleid door zonlicht dat van hun horloge wordt gereflecteerd.

Overigens een materiaal waarmee IWC al in de jaren 80 pionierde in de horloge-industrie. Met een Vickers-waarde die alleen die van diamant evenaart, behoort keramiek tot de hardste stoffen op aarde.

De Black Aces wordt aangedreven door het IWC manufactuurkaliber 32100. In combinatie met de zacht ijzeren binnenkast zorgt het anti-magnetische silicium echappement van het uurwerk ervoor dat het horloge nog beter bestand is tegen magnetische velden. Het efficiënte dubbel pal opwindsysteem bouwt een gangreserve van 72 uur op.

Op de achterkant van de kast, in licht titanium, zien we het silhouet van het tweemotorige straalvliegtuig van de ‘Black Aces’ en op de achtergrond van een schoppenaas. De IWC Pilot’s Watch 41 Black Aces kost €7.700.