Strom ‘In Memorian HR Giger’ horloge geïnspireerd op laatste werk HR Giger

Zwitserse horlogemerk Strom heeft de ‘ In Memorian HR Giger’  gelanceerd. Het  horloge – een wrist sculpture – binnen de Agonium collectie is geïnspireerd op een van de laatste projecten waar de kunstenaar Hansruedi Giger voor zijn dood in 2014 aan werkte.Agonium_In_Memorian_HR_Giger_HD_tq

Giger werd bij het grote publiek bekend via de film Alien, waarvoor hij in 1980 een Oscar voor ‘Best Visual Effects’ ontving. Daarnaast werden zijn kunstwerken gebruikt voor o.a. platenhoezen en is zijn stijl van grote invloed geweest op de wereld van de tatoeëerders. Giger stierf op 74 jarige leeftijd. Zijn werk is te zien in het H.R. Gigermuseum in Gruyèrs in Zwitserland.

Horlogemaker Daniel Strom was een persoonlijke vriend van Giger. Drie jaar na het overlijden van de kunstenaar wil hij zijn vriend eren met de ‘ In Memoriam HR Giger ’, die in een gelimiteerde oplage van 99 stuks is vervaardigd. De officiële lancering vond 19 oktober plaats in het HR Giger Museum.  Het horloge werd onthuld door de weduwe van de kunstenaar, Carmen Giger, en de Zwitserse horlogemaker.

Agonium_In_Memorian_HR_Giger_HD_detail

De indrukwekkende zilveren kast is volledig handgemaakt. De afbeelding op de eveneens zilveren wijzerplaat is geïnspireerd op een van HR Giger’s bekendste werken ‘ELP II’ dat hij in één nacht op canvas vastlegde met air-brush techniek. Het werk werd in 2005 gestolen en is nooit teruggekomen bij de rechtmatige eigenaar. Volgens Daniel Strom symboliseert de schedel in het schilderij de kortstondigheid van het  aardse bestaan.

De Agonium collectie van Strom, waar de 99 kunstwerken toe behoren, is een horlogelijn met Romeinse invloeden en invloeden uit de romantiek en rock ’n roll. Visueel roept de lijn de vraag op of er een oproep wordt gedaan aan de dark side of life. Het tegendeel is waar. Daniel Strom’s filosofie is het creëert van horloges die meer kunnen tonen dan alleen de tijd, maar ook een podium zijn voor gelijk denkenden rondom thema’s als vrijheid, het plezier en vreugde die het leven kan bieden; een manifest voor om de pols voor mensen die beseffen dat het eindig is en dat we niet als een rover moeten gedragen als we onze kinderen en onze aarde een toekomst willen geven, maar kiezen voor verbintenis. “Wie een Agonium om de pols te draagt begrijpt dat levensenergie niet alleen in tijd te mekten is”, aldus de makers. Agonium_In_Memorian_HR_Giger_HD_cobra

Prijs op aanvraag.
Meer informatie: Stromwatch.ch