De originele Mare Nostrum uit 1943 is het meest mysterieuze en zeldzame model uit de geschiedenis van Panerai. Tijdens de SIHH 2010 werd een heruitgave gepresenteerd die geheel trouw is gebleven aan de karakteristieken van deze indrukwekend grote chronograaf. De kast, afmetingen, wijzerplaat en het productieproces wijken niet af van het origineel.

De Mare Nostrum zou door Officine Panerai in 1943 geleverd worden aan de Italiaanse Marine, als horloge voor dekofficieren. Door de historische gang van zaken in Italië in die periode, kwam het horloge echter nooit tot productie ? er werden vrijwel zeker slechts drie prototypes gemaakt. Waar de protypes gebleven waren was onbekend, en ook alle documentatie over het horloge raakte verloren bij de overstroming die in 1966 Florence teisterde.
In 2005 kwam er bij veilinghuis Christie?s echter ineens een originele Mare Nostrum onder de hamer. Panerai kocht het horloge (voor omgerekend toen ongeveer ? 85.000,-) voor de collectie van het eigen museum. Het bezit betekende echter ook dat Panerai weer alle nodige informatie bezat een historisch correcte heruitgave van het bijzondere horloge te maken.


Klik aan voor een grote afbeelding van de Officine Panerai Mare Nostrum 52 mmHet resultaat is de Mare Nostrum 52 mm (PAM00300), een vrijwel exacte kopie van het origineel. De kleine verschillen tussen prototype en de heruitgave zijn vooral te vinden in het gebruikte uurwerk – een Panerai OP XXV kaliber gebaseerd op een Minerva uurwerk, dat wel dezelfde technische eigenschappen als het originele Angelus uurwerk heeft ? en de bodem ? de heruitgave heeft een zichtbodem. De afmeting van de stalen kast (52 millimeter), de functies van de chronograaf, de gelaagde wijzerplaat en de indexeringen en opschriften daarop, zijn zoals bij het origineel. Zelfs het bandje van groen stof op een lederen basis en de waterdichtheid (30 meter) komen overeen met de prototypes uit 1943.


Er is nog één verschil: de Mare Nostrum 52 mm komt dit jaar op de markt in een gelimiteerde oplage van 99 stuk, 96 meer dan er waarschijnlijk ooit eerder gemaakt zijn. Voor informatie over Panerai en de verkooppunten, zie www.panerai.com.