In oktober 2008 zal Richard Garriott, een bekend videospelletjes ontwerper en avonturier, de 6e privépersoon worden die de ruimte in gaat. Garriott zal tijdens zijn ruimtemissie aan boord van het internationale Ruimtestation ISS proberen een ruimtewandeling te maken, iets dat door een privépersoon nog nooit eerder is gedaan. Tijdens deze ruimtewandeling zal hij een Seiko Spring Drive horloge dragen, speciaal ontwikkeld voor deze missie. Dit unieke horloge, de Spring Drive Spacewalk, werd op Baselworld 2008 voor het eerst gepresenteerd.

Richard Garriott (1961) is een van de leidende ontwerpers van video en online spelletjes. Zijn grootste succes was de Ultima serie die tot de dag van vandaag als MMOG nog steeds populair is. Zijn nieuwste spel, Tabula Rosa, is net uit.
Richard Garriott is niet alleen een succesvolle ondernemer, hij is ook de zoon van NASA astronaut Dr. Owen Garriott, tweevoudig ruimtevaarder in 1973 en 1983 die totaal 70 dagen in de ruimte verbleef. Tijdens beide missies had Garriott senior een Seiko bij zich.

Seiko Spring Drive SpacewalkIn de ontwikkeling van de Spring Drive Spacewalk, die speciaal voor deze missie is ontwikkeld, is drie jaar gaan zitten. De missie van de ontwikkelaars bij Seiko was het om een horloge te bouwen dat lichtgewicht, luchtdicht, stevig, gemakkelijk af te lezen en makkelijk te gebruiken is, en onder alle omstandigheden van een vlucht naar en door de ruimte en een ruimtewandeling zonder hapering blijft functioneren. Normale mechanische en quartz uurwerken vielen daarom al gauw af en Seiko koos voor één van haar revolutionaire Spring Drive uurwerken, de Chronograaf 5R86. De kast, die luchtdicht moet zijn vanwege het vacuüm in de vrije ruimte, is gemaakt van lichtgewicht titanium, is 48,7 mm breed en weegt slechts 92,5 gram. Seiko zal slecht 100 Spring Drive Spacewalk horloges maken, waarvan Garriott er 3 mee zal nemen de ruimte in. De overige horloges zullen in december 2008 op de markt worden gebracht.

Richard Garriott zal ongeveer een week in de ruimte verblijven, hij vertrekt vanaf de Baikonur Cosmodrome in Kazakstan aan boord van het Soyuz TMA-13 ruimtevaartuig. De lancering is gepland voor 12 oktober. Voor meer informatie over de missie, zie www.spaceadventures.com