Voor de tweede maal vond afgelopen weekend de jaarlijkse beurs Watch2009 plaats te Maastricht. Bezielers Ernie Romers (rechts) en Marcel Mathijssen kozen als locatie ook dit jaar weer voor Kasteel ?De Hoogenweerth? aan de oever van de Maas. Niet enkel de goede ligging - dicht bij de Belgische en Duitse landgrenzen - bewoog hen hiertoe, maar ook de grandeur en romantiek die het kasteel uitademt. Een ideale combinatie voor het samenbrengen van 31 exposanten, die elk een bijzonder product aanbieden.

Beide heren genieten verschillende achtergronden, maar hun passie voor horloges bracht hen bij elkaar. Ernie Romers is ontwikkelaar van de bekende forumsite Watchuseek.com, Marcel Mathijssen komt uit de wereld van de uitgeverijen en ontwierp concepten voor magazines. De heren sloegen de handen in elkaar en kwamen een jaar eerder op het schitterende idee een beurs te organiseren voor juist die merken, al dan (nog) niet bekend, die verschillen van de grote merknamen door hun absolute affiniteit met ambacht en vakmanschap. Ze staan dicht bij hun product, van de ontwerptafel tot de presentatie aan de koper. De horlogecollecties ademen de liefde die de ontwikkelaar erin steekt.


Christiaan van der Klaauw tijdens Watch2009Twee dagen gonsde het van bedrijvigheid en bezieling in de kamers van het kasteel. ?De locatie is bewust gekozen?, aldus Marcel. ?Het is stijlvol doch intiem en we hebben hier carte-blanche voor de invulling.? Rond 30 horlogemerken presenteerden hun collecties; Anonimo, Blancier, Glycine, Lip, Rainer Nienaber, Van Ree, Benzinger, Steffen, Christiaan van de Klaauw, om er slechts enkele te noemen. Dames konden zich ook tegoed doen aan handgemaakte schoenen, handtassen en accessoires in de ?ladies luxury corner?.
?Hoewel het bekijken en aanschaffen van een horloge over het algemeen toch nog een typisch ?mannengebeuren? is, ligt het beslissende moment voor een aankoop vaak bij de vrouw?, vertelt Ernie, ?hierin voel je al een bepaalde synergie. Die trokken we graag door tot in de beurs zelf, door een ?hoekje? voor dames te creëren waar ook andere producten met een ziel worden voorgesteld. En voor de exposanten is het belangrijk dat ze graag met elkaar zo?n beurs draaien.?


BenzingerWatch2008 bewees reeds dat de deelnemers een homogeen geheel vormden waar zowel de professionele handelaar als particulier zeer graag een bezoek aan bracht. De kruisbestuiving tussen producent, handelaar en consument bleek tijdens de eerste editie al zo?n succes, dat er dit jaar voor een tweede locatie geopteerd is geweest te Hamburg; bakermat van chronometrie die onontbeerlijk was voor de zeevaarders die deze grote havenstad aandeden.


De combinatie van merken en de charme van de locatie trokken in Maastricht alleen al 750 bezoekers aan. We kijken al graag uit naar Watch2010.


Kijk voor een uitgebreide foto-impressie op Watchuseek.com.

Tekst: Mylène Koppyn. Foto’s: Rich Pontier & Mylène Koppyn.