De Rolex GMT-Master werd geboren toen Rolex in de jaren 1950 van Pan American Airlines (PanAm) het verzoek kreeg een nieuw horloge te maken met twee tijdszones: ?geschikt voor de moderne vliegenier?. Het inmiddels historische model is een van ?s werelds populairste Rolex horloges geworden. Mondani, de beroemde Italiaanse uitgever van boeken voor horlogeliefhebbers, heeft nu een nieuw, 320 pagina?s tellend boek uitgegeven over de Rolex GMT-Master.

In het boek, genaamd ?Collecting Rolex GMT-Master Wristwatches?, staan alle GMT-Masters vanaf de jaren 1950 tot en met de meest recente uitvoeringen. Speciale aandacht is uitgegaan naar variaties in bezels, de wijzerplaten en de kasten. Deze factoren kunnen de waarde van het horloge enorm doen veranderen. Een vintage bezel inlay (de ingelegde indexering in de buitenring van het horloge) van een Rolex GMT-Master kan honderden tot zelfs duizenden euro?s opbrengen. Zo werd er eind 2008 bijvoorbeeld een bakelieten inlay voor een GMT-Master (referentie 6542) bij horlogeveilinghuis Antiquorum verkocht voor $ 16.200,- (lees: Horloge.info).
Ook prototypes, militaire modellen en de specifieke banden komen aan bod, en de verschillende populaire referenties als de 6542, 1675, 16750 etc. worden uitgebreid uiteengezet ? waarbij per referentie in een tabel wordt aangegeven van wanneer tot wanneer het model werd gemaakt, welke uurwerken werden gebruikt en daarbij de belangrijke karakteristieken als soort glas, band, bodem, kroon, nummers en productiejaartallen.


Het tweetalige boek (Engels/Italiaans) is geschreven door Guido Mondani en Lele Ravagnani. Het telt 320 pagina?s, meet 25,5 bij 31,5 centimeter en de eigenaar krijgt jaarlijks een update, inclusief nieuwe geschatte waardes van de horloges. Collecting Rolex GMT-Master Wristwatches kost ? 350,- en is verkrijgbaar bij uitgeverij Mondani. Voor meer nieuws en informatie over Rolex zie ook Horloge.info/Rolex.