Roger Dubuis restaureert antieke uurwerken voor horloge jubileum

Vandaag zetten we op horloge.info het enige merk dat een 100% Poinçon de Genève certificering heeft in het zonnetje, het luxemerk Roger Dubuis. Het Geneefse horlogehuis maakt geen modelletjes die voor iedereen zijn weggelegd; wel produceert het technische hoogstandjes die door iedereen bewonderd worden. Dit jaar bestaat Roger Dubuis 20 jaar als horlogemerk en ter ere van die gelegenheid brengt het een bijzondere collectie horloges uit, gebaseerd op antieke uurwerken. Het restauratieproject komt uit in de Hommage-collectie en heet: Millésime.

Photoshoot Hommage Shooting MillesimeIn deze collectie zal elk jaar van Roger Dubuis’ horlogehistorie worden geëerd met een speciaal vintage model dat een etalage is van het restauratiewerk waartoe de manufacture in staat is. Uiteraard zullen deze enkele modellen alleen verkrijgbaar zijn in de Roger Dubuis Boutiques. Elk model verwijst naar de opening van zo’n winkel in de afgelopen 20 jaar. Vanaf nu zal er elk jaar één model worden gemaakt.

Roger-Dubuis-Millesime-RD181-Visuel_03_RD_RGBVoor de restauratie wordt gebruikgemaakt van authentieke, antieke maar onvoltooide uurwerken, die ooit door de grondlegger van het merk – Roger Dubuis – waren aangekocht met het doel ze te restaureren. Niet alle uurwerken voltooid, een taak die nu met de traditionele technieken wordt volbracht, nadat Dubuis ze gedoneerd had aan zijn merk. De uurwerken worden bewerkt en geüpgradet naar de 21e eeuwse standaard van het merk en het Zegel van Genève, dat staat voor vakmanschap in afwerking en techniek.
Elk van de uurwerken zal worden uitgerust met een eeuwigdurende kalender, het zij alleen of vergezeld van een of meer van de drie meest ingewikkelde horlogecomplicaties: minute repeater, tourbillon of chronograaf.

Photoshoot HommageShooting MillesimeVoldoen aan de nieuwe standaard, de Poinçon de Genève 2.0, is niet eenvoudig, omdat deze tegenwoordig geldt voor het hele horloge en niet alleen het uurwerk. Dit betekent dat een 19e-eeuws kaliber wordt getest op 21e-eeuwse criteria. Het eerste model dat wordt gepresenteerd in de Boutique in Genève is het Millésime RD181 kaliber, een laat 19e-/vroeg 20e-eeuws kaliber dat Dubuis zelf opspoorde en dat origineel een minute repeater, een eeuwigdurende kalender en een chronograaf bevatte. Het 60 mm brede zakhorlogekaliber draagt de handtekening van Roger Dubuis. Het kastdeksel, type Officer, kan gegraveerd worden met de handtekening van de nieuwe eigenaar. Na twee jaar ontwikkeling, werd er 1950 uur besteed aan het maken van het roségouden zakhorloge, waarvan 700 uur restauratiewerk. Hierbij werd de perpetual calendar aangepast, zodat er twee retrograde displays aan konden worden toegevoegd, waardoor het lijkt op de eerste perpetual calendar modellen die de Manufacture Roger Dubuis ooit maakte.

Roger-Dubuis-Millesime-RD-181-Visuel_02_RD_RGBPrijs op aanvraag.

Kijk voor meer informatie op www.rogerdubuis.com