Officine Panerai is sponsor van de nieuwe expeditie van Mike Horn: Pangaea. Pangaea is een samenvoeging van de Griekse woorden pan (alles) en gaia (aarde) en de naam van het oercontinent dat 250 tot 210 miljoen jaar geleden bestond waaruit de huidige continenten zijn ontstaan.

In dit geval staat Pangaea ook voor PAN Global Adventure for Environmental Action. De veel geroemde Zuid Afrikaanse ontdekkingsreiziger Mike Horn zal op 9 oktober per zeilboot vanuit Punta Arenas in Chili vertrekken richting Antarctica van waaruit Horn naar de Zuidpool gaat lopen. Vervolgens gaat de expeditie naar Australazië, China, Rusland, de Noordpool, over Groenland, Noord- en Zuid-Amerika, en weer terug naar Punta Arenas. De bedoeling van de expeditie, die 4 jaar gaat duren, is om de publieke opinie opmerkzaam te maken op de staat van onze aarde en de belangrijke problemen waarmee het te kampen heeft. Gedurende de expeditie zullen met dat doel een aantal activiteiten worden georganiseerd die door Panerai zullen worden gepromoot.

Mike Horn heeft tijdens de Pangaea expeditie een speciaal ontworpen model Panerai om. Het zal een horloge zijn waarop test uitgevoerd zullen worden om de weerstand en de functionaliteiten onder extreme condities te kunnen bepalen. Het horloge is natuurlijk gemaakt van milieuvriendelijke materialen die ook gedurende de missie zullen worden getest.

Meer informatie over Mike Horn, Pangaea en eerdere expedities zijn te vinden op www.mikehorn.com

Panerai Luminor 1950 Submersible Depth Gauge ?Pangaea?Officine Panerai heeft ter ere van de Pangaea expeditie een speciale uitgave van de Luminor 1950 Submersible Depth Gauge gemaakt: de Luminor 1950 Submersible Depth Gauge Pangaea, voorzien van een blauwe wijzerplaat en een speciaal gegraveerde kastbodem met een afbeelding van het oercontinent Pangaea en de handtekening van Mike Horn.
Het horloge is een combinatie van een duikhorloge met een dieptemeter, instrumenten die Panerai al in de eerste helft van de vorige eeuw maakte voor de Italiaanse marine.

De Luminor 1950 Submersible Depth Gauge (en daarmee ook de Pangaea uitgave) is een horloge met een mechanisch automatisch uurwerk (kaliber Panerai OP XV) dat C.O.S.C. chronometer gecertificeerd is. Ook de nauwkeurigheid van de elektronische dieptemeter is getest en gecertificeerd, in dit geval door METAS in Bern. Daarmee is het horloge een officieel erkend professioneel instrument.

In tegenstelling tot de Panerai dieptemeters die de Italiaanse marine gebruikte die tot 30 meter gingen, kan de Luminor 1950 Submersible Depth Gauge diepten tot 120 meter meten, dezelfde diepte tot waar het horloge waterdicht is. Ook kan het de grootste diepte die men tijdens een duik heeft bereikt onthouden. Dit is mogelijk door een zeer complex en zelfstandig elektronisch instrument dat in het horloge is ingebouwd. Een geheel mechanische dieptemeter is niet gebuikt omdat die technisch niet zou hebben kunnen voldoen aan de eisen die Panerai stelt aan haar professionele instrumenten.

De achterkant van de Luminor 1950 Submersible Depth Gauge PangaeaDe dieptemeter wordt in gang gezet door voor het duiken de drukker bij de 10 uur positie in de rand van de kast één keer in te drukken. De wijzer gaat van de ?off? (uit) positie naar de maximale diepte die de vorige keer is bereikt. Daarna houdt men de drukker een tweede keer 6 seconden ingedrukt, de wijzer gaat naar de 0 en het instrument is daarmee geactiveerd. Gedurende de duik worden elke 1,25 seconden metingen genomen met een tolerantie van maximaal 20 cm, de wijzer geeft de diepte aan. De maximale diepte kan tussentijds gemakkelijk worden bekeken door de drukker één keer in te drukken, na 6 seconden gaat de wijzer dan weer terug naar de actuele diepte. Men kan maximaal 4 uur metingen doen (de gemiddelde duiktijd is slechts 45 minuten) waarna de wijzer vanzelf weer terug gaat naar de ?off? positie.
De dieptemeter is voorzien van een lithium batterij die gegarandeerd 500 uur energie bevat. Voor de zekerheid heeft het instrument een systeem dat zorgt voor een waarschuwing als de batterij bijna leeg is. In dit geval gaat de wijzer, als deze is geactiveerd, heel langzaam van de ?off? positie naar de 0 en gaat dan weer net zo langzaam terug naar ?off?.

De speciale Luminor 1950 Submersible Depth Gauge Pangaea zal in een gelimiteerde editie van 500 stuks worden gemaakt. Het horloge zal worden geleverd met twee bandjes: een rubberen bandje met de traditionele grote gesp van geborsteld staal en een speciale rubberen band die over een duikpak gedragen kan worden. De adviesprijs is ? 11.600,-.