Dit keer ruilen we het Zwitserse om voor een fascinerend Brits merk: Charles Frodsham & Co. We zochten ze op en bekeken de Double Impulse Chronometer van dichtbij.

Charles Frodsham (1810-1871) groeide uit tot één van de meest gerespecteerde en prestigieuze klokkenmakers ter wereld. In 1834 richtte Frodsham zijn eigen bedrijf op en hij werd één van de belangrijkste horlogemakers van de 19e eeuw. Frodsham stond bekend om zijn innovatieve ontwerpen en zijn toewijding aan precisie en nauwkeurigheid.

Daarbij was hij één van de pioniers van de scheepschronometer, een uurwerk dat wordt gebruikt om de positie van het schip op zee te bepalen, met name de lengtegraad. Frodsham’s scheepschronometers vonden gretig aftrek en waren zeer gewild bij de Britse Admiraliteit en andere maritieme organisaties. Hiervoor won hij talloze prijzen en onderscheidingen voor zijn bijdragen op het gebied van uurwerken.

Daarnaast produceerde Frodsham ook vele andere soorten hoogwaardige klokken en horloges voor vermogende klanten. Waaronder zakhorloges, regulateur klokken en mantelklokken. Zijn uurwerken stonden bekend om hun uitstekende vakmanschap, complexe detaillering en uitzonderlijke nauwkeurigheid. Ze worden nog steeds zeer gewaardeerd door verzamelaars en kenners.

“Frodshams bijdragen op het gebied van uurwerken waren aanzienlijk,” aldus Richard Stenning, horlogemaker en mede-eigenaar van het huidge Frodsham. “Hij ontving talloze patenten voor zijn uitvindingen. Hij was ook één van de oprichters van het Horological Institute, dat in 1858 werd opgericht om de wetenschap van uurwerken te promoten.”

Maritiem

Het moderne Charles Frodsham & Co. Ltd., is nog steeds in Londen is gevestigd en enkele van de meest indrukwekkende mechanische klokken en horloges ter wereld produceert.

De huidige uurwerkmakers van Charles Frodsham bouwen voort op de nalatenschap van de oprichter van het bedrijf. Naast het creëren van nieuwe horloges – waarover later meer – is Charles Frodsham & Co. ook betrokken bij de restauratie en reparatie van antieke uurwerken en klokken, waaronder veel van de stukken die oorspronkelijk door Charles Frodsham zelf werden geproduceerd.

De deskundige horlogemakers van het bedrijf gebruiken hun vaardigheden en kennis om deze historische uurwerken zorgvuldig in hun oorspronkelijke staat te herstellen, waarbij hun schoonheid en functionaliteit behouden blijven voor toekomstige generaties.

Stenning: “Een paar voorbeelden zijn de Burgess B, ’s werelds meest nauwkeurige slingeruurwerk voor een slinger in vrije lucht, een klok voor het diamanten jubileum van wijlen koningin Elizabeth en John Harrison’s legendarische H3 en H4. Twee van de meest roemruchte maritieme tijdwaarnemers.”

Zeg maar destijds het high-tech equivalent van GPS. Oude exemplaren vind je vandaag de dag nog steeds over de hele wereld. Van Zuid-Europa tot aan Zuid-Amerika.

Double Impulse

Wat wij voornamelijk kwamen bewonderen was het horloge dat Frodsham op dit moment produceert. Zij het zeer gelimiteerd. Al greep het bij de introductie direct de verbeelding van verzamelaars over de hele wereld.

De essentie is dat het horloge draait om iets wat Abraham Louis-Breguet aan het begin van de 19e eeuw uitvond. En George Daniels (één van de grootste horlogemakers van de 20ste eeuw) later mee verder ging, maar niet verder kwam dan het verwerken in zakhorloges. Frodsham lukte het wél om dit te verkleinen.

De Frodsham Double Impulse Chronometer is een mechanisch uurwerk met twee raderwerken die een gemeenschappelijk echappement aandrijven om een uitzonderlijke precisie te bereiken.

De meerderheid van de mechanische zak- en polshorloges sinds de late 18e eeuw maken gebruik van het hefboom-echappement. Het dubbel impuls-uurwerk daarentegen is een relatief nieuwe uitvinding. 

Stenning legt uit: “Elk ankerrad geeft afwisselend impulsen direct aan de balans zonder schuifwrijving, dus het echappement is zonder olie, waardoor het stabieler is voor een consistente nauwkeurige tijdmeting. En dus het interval tussen onderhoudsbeurten verlengt.”

Heritage

Om dit niveau van nauwkeurigheid te bereiken, maakt de Frodsham Double Impulse Chronometer gebruik van niet zomaar wat onderdelen. “Alles komt uit eigen huis,” vult Stenning aan. “Tot aan het gepatenteerde schoksysteem met lagerstenen.”

Alle 43 stenen komen trouwens uit Frodshams eigen oude voorraad. Nog een voorbeeld van het oog voor detail… worden we altijd erg enthousiast van. Het horloge wordt gedurende een maand afgesteld op alle zes mogelijke posities in drie temperaturen, totdat de horlogemaker ervan overtuigd is dat het consistent met een precies tempo loopt.

Het design van het horloge is clean en minimalistisch, waar enkel de kenner iets opmerkt. De wijzerplaat is wit keramiek met geblauwde Romeinse cijfers en wijzers met dezelfde lengte. De kast is meestal gemaakt van edelmetalen, al is staal ook mogelijk.

Het resultaat is het horloge dat George Daniels ‘echt wilde maken’, het echappement met dubbele impuls. Het duurde 16 jaar om te ontwikkelen, maar het was het wachten waard. De horlogemakers van Frodsham halen het uiterste van wat mogelijk is, zonder traditie, geschiedenis en Frodsham-afkomst uit het oog te verliezen.

Het exclusieve van de jaarlijkse productie van slechts zo’n twaalf stuks gaat verder dan een mooie doos en een chique onthaal. Enkel te koop in de historische Londense wijk St. James. Hier kan je voor het kastmateriaal kiezen, als je tenminste het geluk hebt dat je er één mag kopen. En bij de band – waar zelfs de gesp van Frodsham komt – wordt de pols opgemeten, een band gekozen en slechts drie gaten geslagen. Eén voor de juiste maat en aan weerszijden nog een gat voor temperatuurswisselingen. Kijk, zo zien we het graag.

Charles Frodsham & Co. Double Impulse Chronometer

Kast: 22-karaats geelgoud, 18-karaats rosé-/witgoud of roestvrijstaal – Diameter: 42.2mm – Hoogte: 10.5mm – Gangreserve: 41 Uur – Tikgetal: 21.600 t/u (3Hz) – Waterbestendigheid: 30 Meter (3 bar) – Prijs: ca. €112.000 (vanaf, plus lokale belastingen)