Vandaag presenteert Panerai op de SIHH een aantal spectaculaire nieuwe horloges en uurwerken voor 2010. De Officine Panerai Luminor 1950 Equation of Time Tourbillon Titanio ? 50 mm is het meest spectaculaire nieuwtje, opgedragen aan liefhebbers van technische complicaties en een eerbetoon aan de genialiteit van Galileo Galilei. Het combineert enkele van de meest exclusieve en fascinerende specialiteiten van horlogemaken.

De Luminor 1950 Equation of Time Tourbillon Titanio ? 50 mm zal in een oplage van slechts 30 stuks worden gemaakt en is het technisch meest vooruitstrevende horloge ooit gemaakt door Panerai. Het heeft een tourbillon met tijdvereffening (equation of time), aanduiding van het tijdstip van de zonsopkomst en zonsondergang van de stad gekozen door de koper en laat de sterrenhemel zien boven dezelfde stad via een kaart op de achterkant van het horloge.


De extra functies van het horloge zijn via de wijzerplaat duidelijk en meteen afleebaar. Met de klok mee: een venster voor de datum op 3 uur, daarnaast een wijzertje dat de maand aangeeft, het tijdstip van zonsondergang, tijdvereffening, het tijdstip van zonsopkomst en een kleine subwijzerplaat bij 9 uur met een secondewijzer en een klein schijfje dat de beweging van de tourbillon laat zien. De tijden van zonsopkomst en zonsondergang worden door twee kleine cursors die langs een schaal lopen getoond, en verschillen per seizoen en breedtegraad gekozen door de koper. De wijzerplaat heeft de klassiek Panerai sandwich structuur die optimale afleesbaarheid garandeert, dankzij de lichtgevende substantie die tussen de twee lagen is aangebracht.


Tijdvereffening (equation of time) is het tijdsgetal dat algebraïsch bij de ware tijd moet worden opgeteld of er van moet worden afgetrokken om de middelbare tijd te krijgen (ware tijd = tijd volgens de stand van de zon, die zich onregelmatig verplaatst; middelbare tijd = uurwerktijd, tijd volgens een regelmatige, fictieve zonsbeweging). Vier dagen per jaar komen ware tijd en middelbare tijd precies met elkaar overeen, maar op alle andere dagen kan er een verschil optreden tot wel 15 minuten (meer of minder). De lineaire cursor bij 6 uur laat dit tijdsverschil zien. Tijdvereffening is een van de horlogetechnisch meest ingewikkelde complicaties die slechts bij enkele horloges uit het hoogste segment kan worden aangetroffen.


klik aan voor een grote afbeelding van de sterrenhemel op de achterkantAndere functies kunnen worden bekeken door de saffierglazen zichtbodem op het onderste gedeelte van het P.2005/G uurwerk, dat gebaseerd is op het manufactuur Officine Panerai kaliber P.2005 uurwerk. Het 375 onderdelen tellende uurwerk heeft een typische Panerai tourbillon, die via de achterkant kan worden bekeken en twee keer per minuut volledig ronddraait. Met drie veertonnen heeft het met de hand op te winden uurwerk een gang van 4 dagen, waarbij de gangreserve via een wijzer ? die ook zichtbaar is via de achterkant ? kan worden afgelezen. Het laatste ? zeer fascinerende ? element dat dit horloge completeert en het raffinement ervan weergeeft, is de afbeelding van de sterrenhemel. De schijf waarop de sterrenhemel afgebeeld staat draait in de juiste richting van het halfrond waar de stad die de nieuwe eigenaar kan kiezen zich bevindt, en toont zo altijd de juiste weergave van een heldere hemel bij nacht. De naam van de stad waarvoor het horloge geconfigureerd is staat op de achterkant van het horloge gegraveerd, samen met de unieke (oplage-) nummering (de ?millesimatie?).
 
De Luminor 1950 kast van het horloge meet 50 millimeter en is standaard gemaakt van titanium voor een lager gewicht. De nieuwe eigenaar kan echter ook kiezen voor een roségouden kast. De Officine Panerai Luminor 1950 Equation of Time Tourbillon Titanio ? 50 mm (referentie PAM00365) is waterdicht tot 10 bar (100 meter), heeft antireflectief saffier glas en komt aan een alligator horlogeband met klassiek Panerai gesp.