Seiko heeft tijdens Baselworld vol trots een nieuwe exclusieve collectie luxehorloges gepresenteerd. De collectie, die de naam Ananta (Sanskriet voor oneindig) heeft meegekregen, is voorzien van modellen met hoge kwaliteit mechanische uurwerken en met modellen met Spring Drive. Ze zijn bedoeld voor mensen die horlogemaken op hoog niveau weten te waarderen en zullen ook in Europa worden verkocht.

De kasten van de Ananta horloges zijn gemaakt volgens het principe van Katana. Katana (Japans voor ?lang zwaard?) is een eeuwenoude vorm van handmatig zwaarden smeden die ruim 800 jaar geleden werd ontwikkeld in Japan. Katana zwaarden hebben een gebogen blad met de snede aan één kant. De legendarische scherpte komt voort uit het gebruik van een uniek soort staal en een bepaalde manier van smeden die door de eeuwen heen is doorontwikkeld. Kantana zwaarden worden nog steeds gemaakt en worden geprezen voor hun schoonheid en precisie.Schoonheid en precieze waren ook speerpunten die Seiko voor ogen had bij het ontwikkelen en ontwerpen van de nieuwe Ananta collectie. En dat is gelukt. De zijkant van de kast van de Ananta collectie heeft de typische Katana boog en heeft via een drievoudig proces een buitengewoon spiegelende afwerking verkregen die zo glad en plat is als een Katana zwaard. De lange en gracieuze curve van de kast is mogelijk gemaakt door een unieke constructie waarbij de kastbodem en de bandaanzetten uit een enkel stuk staal zijn gemaakt.


Seiko Ananta SPB015Seiko is sinds jaar en dag een manufactuur en maakt al tientallen jaren, naast standaard uurwerk, uurwerken van buitengewoon hoge kwaliteit, zoals het kaliber 9S uit 1998 uit de Grand Seiko collectie. De meeste modellen met de meest vooruitstrevende Seiko uurwerken werden tot nu toe alleen verkocht op de Japanse markt. Met Ananta worden horloges met hoge kwaliteit Seiko uurwerken voor het eerst wereldwijd aangeboden. De collectie bevat drie modellen met een mechanisch uurwerk, waarvan er twee nieuw ontwikkelde uurwerken zijn en alle drie een superieur hoog niveau van precisie hebben. Ook zijn er twee modellen met Spring Drive, het summum van mechanische precisie met een gangafwijking van hooguit 1 seconde per dag, waarvan de chronograaf de enige chronograaf ter wereld is waarvan de secondeteller glijdt in plaats van ? heel snel ? tikt en daardoor de verstreken tijd exact kan aanduiden.


De nieuwe Ananta collectie op een rijtje:


De Spring Drive Chronograaf met kaliber 5R86 uurwerk. Deze chronograaf heeft een stalen kast met harde coating, saffierglazen zichtbodem en antireflectief saffierglas boven. Er zijn twee versies, de SPS007 (foto boven) met witte wijzerplaat, stalen kast en band en de SPS009 met zwarte wijzerplaat en kast, krokodillenlederen band en vouwsluiting. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een verkoopprijs van rond de ? 5.500,-.


De Spring Drive GMT. Het horloge heeft het kaliber 5R66 uurwerk, tweede tijdzone- en gangreserveaanduiding. De kast is van staal met harde coating, saffierglazen zichtbodem en antireflectief saffierglas boven. Er zijn twee versies, de SNR019 met witte wijzerplaat, stalen kast en band en de SNR021 met stalen kast en zwarte wijzerplaat, krokodillenlederen band en vouwsluiting. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een verkoopprijs van rond de ? 3.700,-.


de Seiko Ananta SRQ003De Automatische Chronograaf met kaliber 8R28 heeft een stalen kast met harde coating, saffierglazen zichtbodem en antireflectief saffierglas boven. Er zijn twee versies, de SRQ003 met stalen kast en band en de SRQ005 met stalen kast, krokodillenlederen band en vouwsluiting. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een verkoopprijs van rond de ? 2.700,-.


De Double Retrograde Automaat met het nieuwe kaliber 6R24, dat de dag en datum via retrograde wijzers aangeeft en een gangreserveaanduiding heeft. Het horloge heeft een stalen kast, saffierglazen zichtbodem en antireflectief saffierglas boven. Er zijn twee versies, de SPB013 met stalen kast en band en zwarte wijzerplaat en de SPB015 met witte wijzerplaat, stalen kast en krokodillenlederen band en vouwsluiting. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een verkoopprijs van rond de ? 2.000,-.


De Multi-hand Automaat met het nieuwe kaliber 6R21, dat de dag, datum en gangreserve aangeeft, heeft een stalen kast, saffierglazen zichtbodem en antireflectief saffierglas boven. Er zijn twee versies, de SPB017 met stalen kast en band en witte wijzerplaat en de SPB019 met zwarte wijzerplaat, krokodillenlederen band en vouwsluiting. Het horloge is waterdicht tot 100 meter en heeft een verkoopprijs van rond de ? 1.800,-.