Tijdens de SIHH in Gèneve presenteerde Montblanc met de Tourbillon Bi-Cylindrique het nieuwe paradepaardje uit de Montblanc Collection Villeret 1858. Niet alleen is dit het eerste polshorloge met een tourbillon echappement en een dubbele cilindrische balansveer, maar het onthult ook de werking van het mechanisme van de nu al legendarische ?Heures Mystérieuses?.

Uurwerken met cilindrische balansveer bestaan al sinds de 18e eeuw, toen ze werden ingebouwd in scheepschronometers, waarvan de gangnauwkeurigheid van het grootse belang was voor de navigatie. Een scheepschronometer heeft echter het formaat van een klok, dus het idee het echappement hiervan te verkleinen tot polshorlogeformaat én over te zetten in een tourbillon is geen vanzelfsprekende. Meester-horlogemaker Demetrio Cabiddu en zijn collega?s van de Montblanc manufactuur in Villeret (ontstaan uit de Minerva manufactuur die sinds 1858 ononderbroken ?haute horlogerie? beoefent) gingen de uitdaging aan en slaagden met klik aan voor een grote afbeelding van de Montblanc Collection Villeret 1858 Tourbillon Bi-Cylindriquevlag en wimpel met de geheel in huis ontwikkelde Tourbillon Bi-Cylindrique.


In tegenstelling tot normale moderne balansveren, schommelt een cilindrische balansveer niet heen en weer op één niveau, maar zet deze zich uit en krimpt in langs een verticale as. De windingen ervan liggen niet naast elkaar maar boven elkaar en hebben dezelfde diameter. De nieuwe Tourbillon Bi-Cylindrique heeft twee van dit soort veren, die concentrisch in elkaar zijn geplaatst. Deze veren maken een tegengestelde beweging (de één zet uit, terwijl de ander samentrekt en vice versa) terwijl het draaimoment hetzelfde blijft, waardoor de gelijkheid van de duur van de schommelingen nog verder wordt geoptimaliseerd ? en de gang dus nog nauwkeuriger wordt.


Vervolgens is dit geheel ook nog eens geplaatst in een tourbillon echappement, dat door de eigenschap invloeden van de zwaartekracht te compenseren nog eens zorgt voor extra uitmuntende chronometrische prestaties. Het hoogwaardige vakmanschap dat nodig is een tourbillon te maken is slechts enkele meester-horlogemakers gegeven. In combinatie met de dubbele cilindrische balansveer is het uniek.En dan is er nog de tijdsaanduiding van het horloge; de Heures Mystérieuses. Twee jaar geleden introduceerde de Montblanc manufactuur haar Grand Tourbillon met Heures Mystérieuses weergave, waarin de uren- en minutenwijzer gewichtloos boven een spiegelend vlak lijken te zweven. De Tourbillon Bi-Cylindrique onthult het verborgen mechanisme dat de papierdunne saffierschijven met opgeschilderde wijzers aanstuurt, omdat het nieuwe polshorloge niet is uitgerust met de bedekking die tot nu toe de raderen verhulde. Het mechanisme rond de saffieren schijven van de Heures MystérieusesDit is extra aantrekkelijk, omdat liefhebbers van mechanische complicaties nu niet alleen kunnen genieten van de fascinerende, zwevende tijdsweergave, maar ook van het ingenieuze aandrijfmechanisme.


De Montblanc Collection Villeret 1858 Tourbillon Bi-Cylindrique heeft ? naast de fantastische technische aspecten ? ook een zeer fraaie esthetische kant. De kast is vormgegeven in een traanvorm, met een licht gewelfd profiel waardoor het goed om de pols past, en is bedekt met gebold en ontspiegeld saffierglas. Het horloge komt in een gelimiteerde oplage van 1 exemplaar in platina, 8 stuks in wit goud en 8 stuks rood goud.


Voor dit prachtige horloge en alle andere nieuwtjes van Montblanc voor 2011 (zie ook de SIHH Preview op Horloge.info) kunt u Montblanc.com bezoeken (een website die sowieso zeer de moeite waard is) en er tevens verkooppunten vinden. Ook is een bezoek aan de Montblanc Boutique aan de PC Hooftstraat in Amsterdam een aanrader (tel 020 470 02 20). Zie daarnaast Horloge.info/Montblanc voor meer informatie en nieuws over het merk.