Urwerk

URWERK is de vertaling van het hart en de ziel van de oprichters naar sensationele horloges. Felix Baumgartner, een horlogemaker net als zijn vader en grootvader, heeft tijd door zijn aderen vloeiren. Hij is met lof afgestudeerd aan de horlogemakerschool van Schaffhausen. Martin Frei vormt de artistieke tegenhanger voor de technische expertise van zijn partner. Nadat hij in 1987 werd aangenomen aan de kunstacademie van Luzerne, dook Martin in elke vorm van visuele kunstexpressie, van schilderen en beeldhouwwerk tot video.


De twee mannen ontmoetten elkaar bij toeval en ontdekten dat ze allebei gefascineerd waren door het fenomeen tijdmeting. Urenlang analyseerden ze het verschil tussen de horloges die ze in de winkels zagen en hun visie van hun toekomstige creaties. Hun eerste horloge, dat ze begin jaren negentig ontwikkelden, was geïnspireerd op de 17e-eeuwse nachtklok van de gebroeders Campanus. Hierin gaat elk uur op en onder in een boog, net als de zon. De satelliet uuraanduiding vormt inmiddels de basis voor de verbijsterende UR103 en UR202 van URWERK.


Urwerk 103?Het was niet onze bedoeling om de zoveelste versie van een bestaande mechanische complicatie te maken,? legt Felix Baumgartner uit. ?Onze horloges zijn uniek omdat ze stuk voor stuk zijn ontworpen als een origineel exemplaar. Dat is wat ze zeldzaam en kostbaar maakt. We zijn er boven al op uit om de traditionele grenzen van de horlogemakerij te verkennen.? Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Martin Frei, die vorm geeft aan de tijd van de toekomst. ?Ik ben afkomstig uit een wereld van totale creatieve vrijheid. Ik ben niet getraind als horlogemaker, dus ik kan inspiratie putten uit mijn hele culturele erfgoed.


Dat erfgoed gaat terug tot de wortels van de tijd, wat weerspiegeld wordt door de naam van het bedrijf. URWERK betekent letterlijk ?oerwerk?, wat vertaald kan worden als ?oorspronkelijke prestatie?. In het Ur van de Chaldeeën, in Mesopotamië, ontdekten de Soemeriërs dat bepaalde hemellichamen samenvielen met bepaalde seizoenen en ontwikkelden zo de eerste tijdmeting.


http://www.urwerk.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Urwerk

URWERK UR103T is coming for you!

De T in UR103T staat voor Tarantula, en is een verwijzing naar een van de grootste spinnensoorten ter wereld, ook wel vogelspin genoemd. Vroeger gingen er weleens verhaaltjes dat de spinnen meekwamen met bananen. Even …


Lees meer


Black Urwerk UR103 – HEXAGON

UR103 is een van de twee horlogelijnen uit de huidige Urwerk-collectie. De tijdsweergave geschiedt via traag draaiende, ronde satellieten (voorzien van de uren (1-12) die langs een minutenschaal bewegen. UR103 HEXAGON heeft zeshoekige satellieten, in …


Lees meer