Traditiegetrouw gaat de introductie van een nieuw horlogemodel bij Urwerk gepaard met een zeer gelimiteerde oplage van dat horloge, uitgevoerd in zwart. Dit keer betreft het UR103 HEXAGON. Liefhebbers en verzamelaars van het merk kijken reikhalzend uit naar deze limited editions.

UR103 is een van de twee horlogelijnen uit de huidige Urwerk-collectie. De tijdsweergave geschiedt via traag draaiende, ronde satellieten (voorzien van de uren (1-12) die langs een minutenschaal bewegen. UR103 HEXAGON heeft zeshoekige satellieten, in plaats van ronde.


De ?Black traditie? van Urwerk ontstond in 1999 met UR102 ?Night Watch?. Na dit succes volgde UR103 ?Black Bird? in 2006 en UR201 ?Black Shark in 2007. Van deze Black edities zijn slecht 10 stuks gemaakt. Zwart is geen makkelijke inhaker op de trend, de oprichters van Urwerk hebben iets speciaals met de kleur. Martin Frei werd als kind ?s nacht gewekt door zijn vader, een natuurkundige, om naar de zwarte sterrenhemel te kijken waarbij zijn vader verhalen vertelde.
Voor uurwerkmaker Felix Baumgartner refereert zwart aan de onderdelen uit de vele oude uurwerken die hij als kind al in het atelier van zijn vader schoonmaakte. Later werd zijn zwarte horlogemakersloep een belangrijke vaste waarde. ?Zwart heeft iets krachtigs, iets definitiefs. ?In HEXAGON is het contrast met het mintgroene SuperLuminova echt schitterend?.


Het piepjonge horlogehuis Urwerk uit Genève is het enfant terrible van de Zwitserse horloge-industrie en staat sinds haar oprichting in de jaren 1990 voor een volledig nieuwe manier van tijdweergave. Technische hoogstandjes waarmee tijden letterlijk en figuurlijk veranderen; een Urwerk lijkt nauwelijks op het horloge zoals we dat kennen. Dat geldt ook voor tijdweergave. En het uUrwerk van een Urwerk bevat geen traditionele onderdelen. Urwerk staat in het teken van ?orbital timekeeping?; de tijd verstrijkt met dezelfde traagheid als waarmee hemellichamen door het heelal migreren.