Mondaine

Mondaine Watch Ltd voert een breed scala aan merken maar de blikvanger is de collectie Mondaine Swiss Railway horloges. Het krachtige ontwerp, bekend door de duidelijke wijzerplaat en de fameuze rode secondewijzer, heeft het bedrijf wereldwijde bekendheid gebracht. Een Zwitsers familiebedrijf met idealen, dat milieu en innovatie hoog in het vaandel heeft staan.

In 1951 wordt de handelsmaatschappij Frank & Bernheim opgericht. Met dit bedrijf begint men met de import en distributie van horloges in Brazilië en niet veel later, in 1954, wordt het merk Mondaine geregistreerd. De horloges zijn een succes en binnen vijf jaar overstijgt de verkoop van horloges in Zuid-Amerika de 500.000 exemplaren.

Steeds vaker loopt Mondaine echter tegen de onbetrouwbaarheid van leveranciers aan. Daarnaast wil men het kwaliteitsniveau van de horloges verbeteren. Hierop besluit men een kleine horlogefabriek in Zwitserland over te nemen, die tot dan toe 400 horloges per jaar produceerde. De eerste stap naar het Zwitserse vakmanschap is gezet.

Om de nieuwste technische ontwikkelingen ten volste te benutten in de toepassing van de horloges gaat Mondaine diverse samenwerkingen aan. Voor de ontwikkeling van LED horloges bijvoorbeeld met de vliegtuigbouwer Hughes Aircraft. Mondaine blijft doorontwikkelen op techniek en design en verwerft in 1988 met de officiële introductie van het Swiss Railway horloge wereldwijde bekendheid.

Hans HilfikerDe klok die aan de basis staat van het Swiss Railway horloge is in 1944 ontworpen door Hans Hilfiker (1901-1993), een beroemd Zwitsers ingenieur en werkzaam bij de Zwitserse Federale Spoorwegen. De klok werd de officiële stationsklok die nog steeds op 3.000 perrons en openbare plekken te zien is. Mede door de kracht van eenvoud is het ontwerp een klassiek design icoon geworden. De klok wordt in 1986 door Mondaine vertaald in het gepatenteerde horloge dat in 1988 debuteert en het boegbeeld van de design-line van Mondaine is. De design-line is inmiddels in tientallen musea te bezichtigen, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. In Nederland zijn de horloges opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Haags Gemeente museum (Den Haag), het Cobra Museum (Amstelveen) en het Nederlands Spoorwegmuseum (Utrecht).

Mondaine Watch Ltd wordt geleid door Ronnie en André Bernheim, zoons van medeoprichter Erwin Bernheim. Buiten Mondaine voert het Camel Active, M-Watch en sinds 2006 Luminox. De horloges worden in Biberist in Zwitserland geassembleerd.


http://www.mondaine.com/

Gerelateerd nieuws

Hieronder vind je nieuws van Mondaine

Twee Magische Seconden: Mondaine Stop2Go

Het moment is even simpel als fascinerend, die twee seconden waarin de secondewijzer stilstaat en de minutenwijzer een minutenstreepje verder springt. Mondaine heeft het 4 jaar gekost dit technisch te bewerkstelligen in een polshorloge. De …


Lees meer


Mondaine Vintage ? gelimiteerd Spoorweghorloge

Het Vintage model van Mondaine, dat gelimiteerd is tot wereldwijd slechts 400 stuks, heeft een fraai verticaal geborstelde wijzerplaat, waardoor deze wat minder ?clean? oogt dan de puur witte varianten. De diep zilver-grijze plaat weerspiegeld …


Lees meer


Mondaine zet mechanische horloges op de rails

In 1986 verscheen het eerste Official Swiss Railways horloge op de markt, welke bekend staat als één van de design klassiekers uit de horlogegeschiedenis. Sindsdien is, afgezien van vernieuwde vormen en verbeterde technieken, het herkenbare …


Lees meer