MB&F (Maximilian Büsser & Friends) maakt geen horloges maar ?horological machines?. De nieuwste, kersverse creatie draagt de naam HM3 en is er in twee varianten: Sidewinder en Starcruiser (beide verkrijgbaar in wit- en roségoud). Opvallend zijn de twee staande, saffieren konen die duidelijk boven de rest uitsteken. Elke koon bevat en bewegende bol. Het silhouet doet denken aan een buitenaardse onderzeeër of ruimteschip, maar materiaalgebruik, kleuren en andere details laten primair een klassieke impressie achter.

De ene bol toont de uren en heeft een dag/nacht indicator, de andere toont de minuten. De keramische bollen brengen de informatie elk langs een wijzer (in plaats van andersom), waardoor de uren en minuten aan de zijkanten van de konen zichtbaar zijn. de SidewinderDeze manier van klokkijken is op zijn minst opmerkelijk, net als de verschijning van dit horloge. Echt gek is het gegeven dat het uurwerk ondersteboven is geplaatst, zodat de rotor onder de ?wijzerplaat? zichtbaar is. Rondom het uurwerk is verder nog de datumring te zien. De indicator is in de kast gegraveerd.


MB&F bracht eerder al HM1 en HM2 uit, ook twee tijdmeetkundige machines die uren en minuten via twee separate eenheden weergeven. De filosofie van MB&F luidt dat “horological machines” kunst, sculptuur en microtechniek ineen zijn.


Zoveel schoonheid en originaliteit mag ook wat kosten:  ca. 75.000 USD. Dichtstbijzijnde verkooppunt: Parijs. Meer informatie kunt u vinden op www.mbandf.com