In 2009 lanceerde Longines een chronograaf met een nieuw uurwerk, waarin het functioneren van de chronograaf verliep via een kolomwiel. Dit uurwerk werd speciaal voor het roemrijke Zwitserse horlogemerk ontworpen en gebouwd door uurwerkbouwer ETA. Dit kaliber L688.2 uurwerk is nu opnieuw gebruikt voor een serie nieuwe chronografen, genaamd Longines Column-Wheel Chronograph.

Longines heeft zelf een rijke historie als het gaat om uurwerken produceren, waarbij al in 1878 de eerste chronograaf met kolomwiel werd geproduceerd (kaliber 20H) ? voor gebruik in een zakhorloge. In 1913 was er het eerste uurwerk met kolomwiel voor polshorloges, kaliber 13.33Z. Het nieuwe, in opdracht van Longines door ETA ontwikkelde kaliber L688.2, is een automatisch uurwerk dat 30 millimeter breed is en minder dan 8 millimeter hoog.  Longines Column-Wheel Chronograph in staal met verzilverde wijzerplaatIn het uurwerk zitten 27 saffieren als dekstenen verwerkt. Het doel van het kolomwiel in het uurwerk, is om de functies van de chronograaf te bedienen. Door het gebruik van een kolomwiel gaat die bediening uitermate gemakkelijk en is er zeer weinig druk nodig om de tijdmeting te starten, stoppen en weer op nul te stellen.


Longines heeft het uurwerk nu gebruikt voor twee series nieuwe Longines Column-Wheel Chronographs. Het verschil is uiterlijk, waarbij het eerste model een klassieke, geraffineerde elegantie bezit en verkrijgbaar is met een stalen kast of rosé gouden kast van 39 millimeter breed. De wijzers en indexeringen zijn rhodium verguld of rosé goud boven een verzilverde of zwarte wijzerplaat. Tijdmetingen verlopen via de centrale grote secondewijzer, minutenteller op 3 uur en de (halve) uren op 6 uur. Op half vijf is de datumaanduiding te vinden en op 9 uur de gewone secondewijzer. De stalen uitvoering is ook verkrijgbaar in 40 millimeter.


Longines Column-WHeel Chronograph met rosé gouden kast en verzilverde wijzerplaat


Het tweede model heeft een traditionele maar toch sportieve uitstraling, met een wat bredere lunet en indexeringen die doen terugdenken aan Longines chronografen uit de jaren 1930 en 1940. Ook dit model is er in staal of rosé goud met een verzilverde of zwarte wijzerplaat in 39 millimeter. De bediening van het kaliber L688.2, dat zeer fraai te bewonderen is door de saffierglazen zichtbodem Longines Column-Wheel Chronograph in staal met zwarte wijzerplaat(die ook op het andere model zit), gaat bij dit model via ronde drukkers, tegen de rechthoekige drukkers van het eerste model. De stalen uitvoering is er ook in 41 millimeter.


Beide modellen komen aan een alligator lederen band in zwart of bruin en zijn vanaf nu bij Longines verkooppunten verkrijgbaar. Longines verbaast ook bij deze modellen weer met de bijzonder hoge prijs/kwaliteit verhouding: beide modellen kosten tussen de ? 2.370,- en ? 2.540,-. Als u de Longines Column-Wheel Chronograph trouwens virtueel wilt uitproberen: er staat een werkende versie van dit horloge rechts bovenaan op de voorpagina van Horloge.info.


Kijk voor verkooppunten van Longines bovenaan deze pagina en voor meer informatie en nieuws over Longines op Horloge.info/Longines en op www.longines.com.