Limited Edition: Gouden MeisterSinger Peter Henlein met twee wijzers

In Duitsland staat de naam Peter Henlein (1479-1542) synoniem aan ‘het vroege uurwerk’. Henlein was een meesterslotenmaker in Neurenberg die, iets te royaal, geaccrediteerd als de man die het eerste ‘draagbare klok’ te hebben uitgevonden. Hij bouwde tussen 1504 en 1508 een Taschenuhr dat 40 uur kon blijven lopen zonder dat het hoefde te worden opgewonden.

Hoewel we nu weten dat hij niet de eerste was die dit soort uurwerk ontwerp, en dat de beroemde ‘Nuremberg egg’ zakhorloges pas werden gemaakt na zijn dood, was hij wel verantwoordelijk voor de populariteit van de ‘pocket watch’. meistersinger_peterhenlein-detail

In de dagen van Henlein werden klokken ontworpen met één enkele wijzer. In de eerste plaats omdat ze niet in staat waren om kleinere eenheden van de tijd aan te geven met enige mate van precisie, en ten tweede omdat de wereld van toen nog helemaal geen behoefte had aan het tonen of meten van minuten of seconden.

Waarom heeft de gouden special edition MeisterSinger Peter Henlein dan toch twee wijzers? Omdat het zeer nauwkeurig aangeven van de tijd een van de voorwaarde is voor deelname aan de strenge precisie testen in de laboratoria van de Zwitserse COSC. Het horloge is dan ook officieel uitgeroepen tot de eerste MeisterSinger chronometer. En dat is dan weer een prachtig eerbetoon aan Peter Henlein in wiens nagedachtenis niet alleen een horloge, maar ook een speciaal uurwerk werd ontwikkeld.meistersinger_circularis_movement

Het gebruikte kaliber in de ‘Peter Henlein‘, kaliber MSH01, door MeisterSinger in Zwitserland ontwikkeld is voorzien van een uniek gevormd brug ontworpen, ontwikkel door Manfred Brassler. Tot op heden is het kaliber alleen gebruikt voor de MeisterSinger’s premium lijn – de circularis.

In de MeisterSinger Peter Henlein editie wordt de lichte wijzerplaat met zeer fraaie slanke wijzers omlijst door een 18-karaats gouden kast van 43 millimeter. Het hand-gewonden uurwerk geeft 28.800 tikken per uur af en heeft, dankzij twee in serie geschakelde veertonnen een royale 120 uur gangreserve. De brug is vergulde en is gedecoreerd met côtes circulaires.

Oplage: 15 stuks
Prijs: € 14.000

Meer informatie: Meistersinger.com