Met de creatie van de Hybris Mechanica 55, een collectie bestaande uit drie ongekende meesterwerken op horloge gebied, bewijst Jaeger-LeCoultre wederom haar uitzonderlijke expertise. Deze betekenisvolle set van de meest gecompliceerde polshorloges ooit ontworpen en gecreëerd, beschrijft de positie van de Haute Horlogerie in het nieuwe millennium en toont de grootse prestaties van de 176-jaar lange geschiedenis van ?La Grande Maison?.

In het Oudgrieks staat ?Hybris Mechanica? voor ?Mechanische Weelderigheid?. Deze benaming is geknipt voor de meest uitzonderlijke trilogie binnen de horlogegeschiedenis, bestaande uit drie tijdmeters die gezamenlijk een ongekend aantal van 55 complicaties tellen. Elk horloge is een bewijs van het vakmanschap van Jaeger-LeCoultre en symboliseert tegelijkertijd de aanvaarding van de uitdaging om de meest ingewikkelde prestaties van Haute Horlogerie opnieuw uit te vinden.


klik aan voor een vergroting van de Hybris Mechanica à Grande SonnerieDe horlogemakers van de Manufacture hebben gekozen voor een up-to-date toegepaste aanpak door eerst de mechanische eisen te bepalen, en vervolgens de overeenkomstige kalibers te ontwerpen. Om zich vervaardiging van deze buitengewoon complexe uurwerken eigen te maken, onderzochten zij traditionele methodes, heroverwogen bepaalde normen en ontwikkelden nieuwe technologieën om de laatste technische voorsprongen in zich op te nemen.


De Hybris Mechanica 55 collectie bestaat uit:


– de volledig nieuwe Hybris Mechanica à Grande Sonnerie (met kwartierslag)
– de Hybris Mechanica Gyrotourbillon (foto bovenaan artikel)
– de Hybris Mechanica à Triptyque


Hybris Mechanica à TriptyqueDe Manufacture Jaeger-LeCoultre zal van 2009 tot 2014 dertig sets van deze horlogetechnische meesterwerken vervaardigen. De levering van de sets zal in september 2010 aanvangen in een uiterst originele vorm, die luxe met veiligheid combineert: de drie horloges worden namelijk geplaatst in een fraaie, door ambachtslieden vervaardigde kluis, bekleed met leer en Alcantara. Dit prachtige object van anderhalve meter hoog en één meter breed met een gewicht van circa een ton vormt de perfecte schatbewaarder voor deze unieke sets.


Om optimaal te kunnen genieten van de Grande Sonnerie heeft Jaeger-LeCoultre de kluis van een systeem voorzien waardoor de melodie van het horloge zelfs buiten de kluis te horen is. De kluis is tevens uitgerust met drie gangreserve apparaten om de meesterstukken op gang te houden als ze niet gedragen worden, alsmede talloze extra apparaten voor andere automatische horloges. Daarnaast is het voorzien van opslagruimten voor horloges, sieraden of andere waardevolle eigendommen. Het is vrijwel ondenkbaar op meer prestigieuze en elegante manier de drie uitzonderlijke kroonstukken van ?La Grande Maison? uit de Vallée de Joux te herbergen.


Op donderdag 10 december zal de Hybris Mechanica 55 voor het eerst in Nederland te zien zijn tijdens de Miljonair Fair in de Rai te Amsterdam.