In de jaren zestig was Zodiac een belangrijk en bekend merk, sportief en met de Sea Wolf als paradepaardje. In de jaren zeventig baarde Zodiac opzien met de Astrographic, waarin een futuristisch alternatief voor de wijzers werd gepresenteerd. Tijdens Baselworld 2009 introduceerde Zodiac de ZMX-03, een forse duiker (hoewel op de plek van de duikring een tachymeterschaal is aangebracht) met een kastdiameter van 50 mm. Het horloge is er in vier variaties en de prijs ligt rond de $ 800,-.

Historie
Zodiac werd opgericht in 1882, door Ariste Calame (1839-1917). De fabriek heette toen naar de oprichter. Pas in 1908 werd het bedrijf omgedoopt in Zodiac. Vanaf 1924 is er export naar de Verenigde Staten, waar het tot op de dag van vandaag een belangrijk merk is; Rene Calame, kleinzoon van deZodiac Astrographic oprichter, zette daartoe belangrijke commerciële en technologische stappen. In de jaren daarna richtte Zodiac zich op het vervaardigen van ‘sporthorloges’. Eerste bewijs daarvan is de Zodiac-Sport, een zakhorloge in een lederen foedraal dat met één hand geopend kan worden. Het merk staat dan te boek als producent van zeer duurzame horloges. In 1951 verhuist het merk naar Le Locle. De Autographic met gangreserveindicator maakt het merk beroemd; het horloge wordt standaarduitrusting voor personeel van de Zwitserse Spoorwegen. Vanaf 1959 is het merk in Engeland verkrijgbaar.


Grooooooooovy!
De vroege jaren zeventig staan in het teken van de Astrographic, met twee zwevende satellieten en een rode maan om de tijd aan te geven. De “wijzerloze” horloges worden zeer populair en zijn dat nu nog, als vintage object. In 1974 komt Zodiac met een nieuw duikhorloge, de Super Sea Wolf, een Zodiac Astrographichorloge dat zeer populair is vanwege het praktische gemak en grensverleggende waterdichtheid, gekoppeld aan een niet al te sportief uiterlijk. Ook deze horloges zijn populair als vintage item. Zonder al te veel bombarie overleeft Zodiac de quartzdreun, door zelf ook quartzhorloges te maken. In 2004 werd het merk (inmiddels eigendom van Fossil) in ons land opnieuw op de kaart gezet. Een aanzienlijke collectie van kleurrijke sporthorloges tegen betaalbare prijzen zette de toon. Veel details brachten de jaren 60 en 70 in herinnering, zoals de rubberband met perforaties, de forse kasten en de typische wijzerplaten. Deze collectie is nog altijd te koop, en intussen uitgebreid.


ZMX-03
Zodiac ZMX 03De nieuwe Zodiac ZMX-03 is een opvallende verschijning. Fors en robuust, met kenmerken van een klassiek duikhorloge (rubberband, oranje urenwijzer) en van een chronograaf (drukkers op 2 en 4 uur en de tachymeter in de lunet). Waterdicht en accuraat, stevig en duurzaam. Er zijn vier uitvoeringen, waarvan de twee zwarte sterk aansluiten bij de trend van dit moment. Alle uitvoeringen hebben led achtergrondverlichting en zijn waterdicht tot 110 meter. ZMX is een verwijzing naar elitetroepen; in de jaren 1970 was Zodiac standaarduitrusting van sommige militaire eenheden.


http://www.zodiacwatches.com/