Het Amerikaans-Zwitserse horlogehuis Hamilton laat zich al decennia lang inspireren door de verovering van het luchtruim en heeft dan ook een lange lijst luchtvaart gerelateerde horloges in het logboek. Een nieuw horloge waarmee het merk haar dominantie in de lucht laat zien, is de Hamilton Khaki X-Patrol: een geraffineerde chronograaf die wordt aangestuurd door het nieuwe H21 kaliber uurwerk, dat uitblinkt in accuratesse en gangreserve. Het horloge is daarnaast voorzien van een interne rekenliniaal, waarmee Engelse eenheden om te rekenen zijn naar het metrische equivalent.

De Hamilton Khaki X-Patrol fungeert als een draagbare cockpit met vele verschillende meters. Allereerst is er de chronograaf, die tijden kan meten met een lengte tot maximaal 12 uur. De chronograaf begint met tellen, nadat de fraai gestileerde drukker boven de kroon is ingedrukt, via de grote centrale secondewijzer met opvallende rode punt. Minuten en (halve) uren worden bijgehouden op de opvallende subwijzerplaten bij de 12 en 6 uur. Aan de linkerkant op de wijzerplaat tellen de gewone seconden en aan de rechterkant zijn de dag en datum duidelijk aanwezig.


klik aan voor een grote foto van de Hamilton Khaki X-Patrol


Het meest bijzondere element aan de Hamilton Khaki X-Patrol bevindt zich echter rond de wijzerplaat: een interne rekenliniaal die via de geschroefde kroon op 9 uur te bedienen is. Met deze rekenliniaal zijn de Engelse eenheden eenvoudig en precies om te rekenen naar metrische eenheden (en vice versa): afstand in mijl naar kilometer, hoogte en lengte van voet naar meter, volume van gallon naar liter en gewicht van pond naar kilo. Met de kroon draait men de pijl voor de om te rekenen eenheid op de buitenste liniaal naar de schaal van het equivalent op de binnenste liniaal, en kan zo eenvoudig aflezen wat de juiste conversie is.


de fraaie achterkant van de Hamilton Khaki X-Patrol


De Hamilton Khaki X-Patrol is er met een zilveren of zwarte wijzerplaat en contrasterende subwijzerplaten, aan een naar keuze lederen, rubberen of stalen band. Om het luchtvaartthema extra te onderstrepen, heeft de kastbodem de vorm van een propeller die tussen de bladen open is, waardoor het automatische uurwerk (met een gangreserve van maar liefst 60 uur!) kan worden bekeken. De tot een druk van 100 meter waterdichte kast is gemaakt van staal en heeft een diameter van 42 millimeter.Het horloge wordt in het bovenstaande filmpje gedragen door merkambassadeur en stuntpiloot Nicolas Ivanoff. De Hamilton Khaki X-Patrol kost ? 1.295,- en is te koop bij officiële Hamilton verkooppunten. Kijk voor mee nieuws en informatie op HamiltonWatch.com en lees Horloge.info/Hamilton.