Het Amsterdamse horlogemerk Fromanteel werd in 2009 opgericht en is inmiddels toe aan haar derde collectie horloges. De naam van het merk is een verwijzing naar de Amsterdamse klokkenmaker Fromanteel uit de 17e eeuw, waarvan de klokken op veilingen nu voor tonnen worden verkocht. Het huidige Fromanteel mikt lager, met horloges die ze zelf als betaalbare luxe omschrijven.

De nieuwe collectie Fromanteel horloges zijn echte mannenhorloges met een ingetogen, tijdloos karakter en een luxe uitstraling. De horloges, die door oprichters Martijn van Hassel en Alfredo Silva werden ontworpen, worden in Zwitserland gemaakt. Voor de drie modellen uit de nieuwe collectie is gebruik gemaakt van dezelfde 42 millimeter brede kast om, ondanks de verschillen, toch een bepaalde uniformiteit te creëren.


Het eerste nieuwe model is de Abraham (foto boven, genoemd naar de tweede zoon van Fromanteel), een klassiek driewijzer horloge met datumaanduiding op 4 uur. Het horloge komt in twee wijzerplaatkleuren: zwart en wit, voorzien van een fraai verticaal reliëf. De Fromanteel Abraham kost ? 329,-.


Fromanteel 85 series chronograaf


Het tweede model is een chronograaf uit de ?85 series?, waarbij 85 een verwijzing is naar de leeftijd waarop Fromanteel in 1693 overleed. De wijze waarop het getal 85 onder de chrono-teller van de halve uren ? die hierdoor wel de afleesbaarheid heeft verloren ? is weergegeven, geeft het horloge een auto-sportieve look, die vooral bij de zilveren variant buitengewoon mooi tot uiting komt. De Fromanteel ?85 series? chronograaf kost ? 459,-.


Fromanteel Amsterdam


Het laatste model is een ode aan de stad Amsterdam, en draagt dan ook haar naam en de coördinaten van het exacte centrum. Door het zonnestraalmotief van de champagnekleurige wijzerplaat, heeft het horloge de levendigheid van de stad waarnaar het vernoemd is. De grote opening voor de datum ? die zich richting de kleine secondeaanduiding sluit ? en de donkere stalen wijzers en indexen geven het horloge een chique en voornaam voorkomen. De Fromanteel Amsterdam kost ? 369,-.


De nieuwe collectie Fromanteel horloges zijn allemaal voorzien van saffier glas, een Zwitsers quartz uurwerk en kalfslederen horlogebanden met een snel-verwissel systeem. De horloges zijn te koop bij ongeveer 40 verkooppunten in Nederland en België, die te vinden zijn op de (Engelstalige) website Fromanteel.nl, waar de horloges ook online te koop zijn.