In 1962 lanceerde Favre-Leuba de Bivouac, een horloge met hoogte- en barometer. Het was voor het eerst dat deze complicatie in een polshorloge beschikbaar kwam, maar met een accuratesse van ongeveer 25 meter en afhankelijkheid van schommelende luchtdruk bleek het geen echt nuttige complicatie en werd het horloge dan ook geen verkoopsucces.

De Bivouac was met een diameter van 40 millimeter voor die tijd een groot horloge. Ook de hoogte van de kast was opvallend, omdat het Peseux 320 uurwerk in de kast een extra opbouw had voor het barometermechanisme. De membraandoos van de barometer zat boven een extra brug in de kast vastgeschroefd en werd met de centrale barometerwijzer verbonden door een stift die door de holle minutenpijp liep.


achterdeksel van de BivouacDe luchtdruk was via een wijzer op een barometerschaal aan de buitenrand van de wijzerplaat af te lezen. Door de bezel (buitenring) met de daarop aangegeven indexering op 0 te zetten bij de barometerstand van het vertrekpunt, kon bij het beklimmen van bijvoorbeeld een berg het hoogteverschil gemeten worden ? in stapjes van 25 meter nauwkeurig waarbij de voorwaarde wel was dat het weer niet omsloeg. Er zijn Bivouacs bekend met een bezel-indexering van 0 tot 30 en 0 tot 100 (resp. x100 en x10), met beide een andere barometerschaal.


De Bivouac kreeg in 1966 een broertje die veel populairder en accurater was: de Bathy. De Bathy deed precies het omgekeerde, namelijk diepte meten. Toch werd de Bivouac onder meer gebruikt door de legendarische Bivouac met twee barometerschalen en 30(00) bezelindex. Foto © Harry Bishopbergbeklimmer Walter Bonatti. Na afloop van de allereerste solo beklimming van de noordzijde van de Matterhorn concludeerde hij in 1965: ?Ik heb niets dan lof voor de uitstekende prestatie van de Bivouac, een wonder en een vriend.?


Ondanks dat werd de Bivouac geen succes, en is het een zeldzaam horloge. Voor de verzamelaar van vintage horloges met ?net dat ietsje anders? is het een pareltje en voor exemplaren in redelijke staat wordt dan ook al enkele honderden euro?s betaald. Een exemplaar in zeer goede tot NOS (New Old Stock) staat, brengt tussen de ? 1.500,- en ? 2.000,- op.


Zie voor meer informatie over Favre-Leuba Horloge.info/Favre-Leuba.


© Tekst voor Horloge.info: HK. © Foto?s: Horomundi en Harry Bishop via eBay.