Het behoud van ons ecosysteem is een onderwerp dat we niet langer kunnen negeren. De tijd verstrijkt terwijl onze natuurlijke reserves uit balans raken. Nicolas Jeanson, de man achter Tempvs Compvtare, wil er alles aan doen de aandacht van het publiek hier nog maar eens op te vestigen door de waarden van luxe opnieuw vorm te geven via een eco-actief concept.

Elke stap in de ontwikkeling en de bouw van de horloges van Tempvs Compvtare is gezet met het milieu in gedachte. Zo worden de horloges geheel ontworpen, geproduceerd en geassembleerd in de omgeving van Neuchatel, om zo transport en CO2 uitstoot tot een minimum te bepreken, en zijn de horlogebanden niet van dierenhuid gemaakt.


Nicolas JeansonHet idee achter Tempvs Compvtare komt van Nicolas Jeanson, een man die zeer gepassioneerd kan vertellen over zijn ideeën over horloges en het milieu. Hij heeft zijn motto  ?vorm volgt functie? van de Amerikaanse architect Louis Sullivan geleend, maar het wel een ecologische draai gegeven. En Jeanson steunt met elk model dat hij uit gaat geven een organisatie die direct betrokken is bij de bescherming van een bedreigde diersoort. Één derde van de netto opbrengst van elk verkocht horloge gaat naar het gekozen goede doel. Met de aanschaf van een Tempvs Compvtare, helpt de koper dus mee de wereld een beetje beter te maken.


Het eerste horloge uit de koker van Nicolas Jeanson is de SharkWatcher. De inspiratie voor de hydrodynamische vormen van het horloge haalde Jeanson uit een ontmoeting met Rob Steward, die in 2008 de film SharkWater uitbracht en waarvoor hij inmiddels meer dan 30 prijzen heeft gekregen. De film besteedt aandacht aan de illegale vangst van haaien en het catastrofale effect dat dat heeft op het voortbestaan van het oudste roofdier in onze oceanen. Naast de film heeft Steward een klik aan voor een grote afbeelding van de SharkWatchergelijknamige organisatie opgericht ter bescherming van haaien. De opbrengst voor het goede doel van de SharkWatcher zal naar deze organisatie gaan.


De Tempvs Compvtare SharkWatcher is een chronograaf met een 47 millimeter brede, tot 200 meter waterdichte stalen kast, met daarin een Valjoux 7750 uurwerk. Het heeft antireflectief gecoat saffier glas en een NATO band. Tijdens de horlogebeurs Watch2009, die op 14 en 15 november in Maastricht gehouden zal worden, zal Nicolas Jeanson zijn horloge aan het publiek presenteren. Het horloge zal ongeveer ? 7.000,- gaan kosten.