In het kader van de opbloeiende Nederlandse horloge-industrie graag uw aandacht voor het Amsterdamse Fromanteel. Een vergeten naam uit de Nederlandse horlogehistorie, die vandaag de dag staat voor betaalbare, modieuze horloges. Geheel naar de mogelijkheden van deze tijd is Fromanteel vooralsnog uitsluitend te koop via internet.

Met dank aan Huygens
In 1658 presenteerde Ahasuerus Fromanteel zijn penduleklok, een verbeterde versie van het toen relatief nieuwe slingeruurwerk waar Christiaan Huygens octrooi voor had aangevraagd. De in Amsterdam gevestigde Ahasuerus leerde tijdens een stage zelf een dergelijk uurwerk maken en zijn klok werd een succes, mede doordat niemand anders de potentie ervan inzag. Ahasuerus opende een atelier aan de Vijgendam, wat nu de Dam is. Door de jaren heen werkten zijn drie zoons in het atelier, maar zij runden ook de buitenlandse ateliers. Ahasuerus Fromanteel stierf in 1693 op 85 jarige leeftijd, maar zijn zoons zetten de traditie voort.


Fromanteel anno 2009
Fromanteel "Night"Het interessante aan deze geschiedenis is dat Fromanteel tijdgenoot van Huygens was, en geschiedenis schreef met zijn uurwerk. Dat zagen Alfredo Silva en Martijn van Hassel ook, waarop zij besloten de naam Fromanteel nieuw leven in te blazen en dit vergeten verhaal af te stoffen en op te poetsen. De hedendaagse collectie bestaat uit twee horloges, Day & Night, stalen chronografen met respectievelijk witte en zwarte wijzerplaat en voorzien van Zwitsers ETA quartzuurwerk. Van elk zijn maar 85 exemplaren gemaakt, een verwijzing naar de leeftijd van de oude Fromanteel. ‘Dag en Nacht’ verbeeldt de onderlinge verschillen tussen de succesvolle ondernemers Silva en Van Hassel.


Vergeten doelgroep
Verschillen die evenwel tot een fraai product hebben geleid, voor een vergeten doelgroep: jonge, succesvolle mensen van 25-30 jaar oud die weten wat er te koop is, die weten wat ze willen maar die nog niet in staat zijn dat aan te schaffen en die ook niet zomaar alles kopen. Silva: “Voor mensen die niet klakkeloos de kudde volgen, maar die op zoek gaan naar iets anders, bieden wij een stijlvol en modieus horloge van een merk met geschiedenis, Nederlandse horlogehistorie, geworteld in het hart van Amsterdam”.


Fashion
detail van de prachtige structuur van de wijzerplaat van de Fromanteel "Day"Die historische kant van Fromanteel komt fraai terug in verpakking. Silva: “We gebruiken verpakkingsstoffen en -materialen uit de tijd van Ahasuerus.” Die aanpak staat haaks op de chique haute horlogerie in eeuwig leder en notenhout. “Fromanteel flirt liever met mode, dan met de Zwitserse horlogewereld” aldus Silva. “We zijn eigenzinnig. Dat was Ahasuerus ook al”. Elke Fromanteel is verpakt in jute met een rood lakzegel- ten tijde van Ahasuerus de belangrijkste verpakkingsvorm van specerijen – en voorzien van een boerenzakdoek met logo die horlogepoetsdoek én bandana is (nog een knipoog naar mode). De handleiding bevat een klein geschiedenisboekje en het horloge is bevestigd om een ouderwets pittenzakje, in plaats van een velours of lederen kussentje.


Tijd
De combinatie van authentieke elementen en de moderne visie van de oprichters maken van Fromanteel een merk met bestaansrecht dat niet louter is gebaseerd op historie, maar zeker ook op het hedendaagse vervolg. “Binnenkort presenteren nieuwe modellen die weer gekoppeld zijn aan vooraanstaande figuren uit de geschiedenis van het merk. Zo ontstaat vanzelf een beter beeld bij ons merk. We nemen daar rustig de tijd voor, we hebben geen haast, want het is belangrijk dat de verhalen rustig verteld worden, op het juiste moment bij de juiste gelegenheid”. Kortom: Fromanteel is een nieuw Nederlands horlogemerk om in de gaten te houden.


De horloges van Fromanteel kosten ? 289,- en zijn verkrijgbaar via de website van het merk: www.fromanteel.nl


© tekst Horloge.info, door Paul Dezentjé