In 1970 bracht Omega een horloge op de markt dat tegen druk bestendig was waar duikers mee te maken kregen als ze op grote diepte moesten werken. Het gaat in dit geval om de Seamaster 600M, de zogenaamde ?Ploprof?. Deze bijnaam werd ontleend aan de eerste letters van de Franse woorden ?plongeurs professionnels?, wat zoveel betekent als ?professionele duikers?. Op dat moment was de Seamaster 600M een van de meest stevige, robuuste en zeewaardige duikhorloges die ooit gemaakt was.

Tijdens Baselworld presenteert Omega nu de langverwachte nieuwe versie van het klassieke duikhorloge met de grote herkenbaarheidsfactor: de nieuwe Ploprof 1200M, die van het Co-Axiale Omega kaliber 8500 is voorzien. Zoals de naam al aangeeft, is dit horloge tot een diepte van 1.200 meter waterdicht.


klik op de afbeelding voor een vergrotingDe geborsteld stalen kast met gepolijste zijkanten van de Ploprof is absoluut uniek. De geschroefde kroon bevindt zich bij 9 uur onder een kroonbeschermer. Door de plaatsing aan de andere kant van de kast, vergemakkelijkt het de beweging van de pols en voorkomt zo onbedoelde verstelling. Om de tijd en de datum te kunnen verstellen, moet eerst de kroonbeschermer los gemaakt worden doormiddel van het losschroeven van de kroon. Daarna kan deze in de juiste positie worden uitgetrokken. Het Co-Axiale kaliber 8500 heeft de mogelijkheid de urenwijzer apart van de minutenwijzer te verzetten, waardoor het aanpassen van het horloge aan verschillende tijdzones of winter- en zomertijd vergemakkelijkt is.


Bij 2 uur bevindt zich de voor de Ploprof karakteristieke ontkoppelingsbeveiliging voor de duikring. Door deze drukker ? voorzien van een oranje aluminium ring ? in te drukken, kan de duikring in beide richtingen worden verzet en daarna weer op een bepaalde positie worden vastgezet. Dit systeem zorgt ervoor dat de duiker de duikring niet per ongeluk kan verdraaien. De Ploprof heeft daarnaast bij 4 uur een automatische heliumventiel, waardoor heliumatomen gedurende de decompressie kunnen ontsnappen, iets dat voor professionele duikers die vanuit een duikklok opereren zeer nuttig is.


de tweedelige achterdeksel van de PloprofDe achterdeksel bestaalt uit twee delen. In het midden bevindt zich het deel met decoratie uit parallel lopende golven, het Omega logo en het beroemde zeepaardje met de tekst ?Seamaster?. De daaromheen liggende geschroefde ring dicht het middelste gedeelte af en draagt de zwart verchroomde gravures ?1200m/4000ft?, ?Ploprof? en ?OMEGA 8500 Co-Axial Escapement?.
De wijzerplaat van de Seamaster Ploprof 1200M is gepolijst zwart gelakt met de opgelegde Omega naam en het logo. De gepolijste indexen zijn, net als de uren- en secondewijzer, van een laag wit Superluminova voorzien. De grote minutenwijzer, die voor duikers van groot belang is, is gemaakt van oranje aluminium en ook voorzien van wit Superluminova. Bij 4:30 uur bevindt zich het datumvenster.


De Ploprof 1200M is naar keuze met een ?Sharkproof? band van geborsteld staal, of met een rubberband in zwart of oranje te krijgen. De stalen band met tweevoudige verlengingsmogelijkheid is voorzien van de nieuwe duikzekere Omega sluiting. Het horloge komt in een doos van neopreen, het materiaal waarvan duikpakken gemaakt worden.


Tekst © Horloge.info, Foto?s © Omega