Kapshitzer, Denis Sottas en Philip Rouge, de mannen achter WARP, zijn afkomstig uit totaal verschillende vakgebieden die geen van alle raakvlakken hadden met horlogemakerij. Het idee achter WARP is geboren in 2007, op een terras. Centraal stond Kapshitzers frustratie over het gebrek aan gekte in horlogeland. Het horloge moest zo gek zijn, dat niemand erin zou geloven.
Kapshitzer zag dat horloges vaak voortkwamen uit de fascinatie voor luchtvaart, aeronautica, autosport en zeilen, maar nooit vanuit de liefde voor science fiction. De WARP HMS Automatic, het eerste model, laat overduidelijk zien dat zijn ?creator? liefhebber is van klassieke science fiction zoals Star Trek. Dat kun je vooral aan de buitenkant zien. Futuristisch van buiten, vooruitstrevend van binnen. Onconventioneel en weldoordacht.
Het idee stond in een paar lijnen op papier, maar het daadwerkelijk maken van het horloge was een ander verhaal. De kast heeft de vorm van een ruimtecapsule. Asymmetrisch, maar ergonomisch. De kast is haast een grande complication op zich, opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het midden is gemaakt van samengeperst carbonfiber (zeer schokbestendig en zeer licht van gewicht), zeer geschikt om samen met andere materialen te gebruiken, zoals goud. De 15 onderdelen waaruit de kast bestaat, is met 34 schroeven in elkaar gezet. De kroon bestaat uit 20 onderdelen. De naden zijn gegarandeerd voor 50 jaar afgedicht met innovatief rubber; hetzelfde materiaal is gebruikt voor de armband.
Het convexglas was de grootste nachtmerrie, waarbij tegenslagen elkaar opvolgden en het geloof in welslagen met de dag kleiner werd. Maar niet bij de heren achter WARP. Zij zagen zich juist gesterkt door de schijnbare onmogelijkheid. Gezien de vorm, de gewenste bolling en de verankering in de kast, is het een wonder dat het gelukt is.
Het ruimteobject ziet er niet direct uit als een horloge, omdat het geen traditionele wijzers heeft. Het is eerder iets van de pols van Dr. Spock. Toch is het een uitmuntend tijdmeetinstrument, met verspringende uren en minuten, verdeeld over twee schijven. De seconden tikken, geplaatst op een cilinder, op de 3 uur positie. De basis van het automatische uurwerk ?Engine 001? is ontwikkeld door Concepto.
Dit mechanische horloge is een opmerkelijke prestatie en inderdaad een frisse afwisseling ten opzichte van de traditionele horlogerie. De makers verdient alleen al lof voor het feit dat ze dit project van de grond hebben gekregen. Er zijn intussen meerdere modellen.
AK Genève www.akgeneve.com