De draaibare duikring van het horloge geeft het al weg: Citizen heeft een nieuw duikhorloge op de markt gebracht. Een heugelijk feit, maar op zich niet bijzonder. Wat wel bijzonder is, is dat dit horloge er (via radiogolven) zelf voor zorgt dat het altijd tot op de seconde exact gelijk loopt. En dat hadden we in een duikhorloge nog niet eerder gezien!

Radiogestuurde horloges zijn ontegenzeggelijk handig. Alle radiogestuurde horloges maken minimaal één keer per dag contact met een zender om te controleren of ze nog wel op tijd lopen. Als dat niet zo is, passen ze zichzelf aan. De wat verder gevorderde modellen, zoals de BY2000, passen ook de datum automatisch aan. Heeft een maand 28, 29, 30 of 31 dagen ? het horloge houdt er rekening mee. Voor de zekerheid is de sterkte van de ontvangst ook nog te controleren via indicatoren op de binnenring van het horloge.


De BY2000 is als duikhorloge ook handig. Het is tot 20 bar (200 meter) waterdicht, onder andere doordat de achterdeksel, kroon en een drukker aan de kast verschroeft zijn. Voordat men echter het diepe in duikt moet men het horloge eerst in de duikmodus zetten. Een kleine wigvormige wijzer moet naar de ?Dive? stand worden gebracht om te voorkomen dat het horloge tijdens het duiken radiosignalen ontvangt en er zo belangrijke instellingen veranderd worden.


Citizen BY2000-55WOok milieutechnisch is de BY2000 helemaal in orde. Via het ECO-Drive systeem zet de wijzerplaat van het horloge licht (zon- en kunstlicht) om in energie, die vervolgens in de oplaadbare batterij opgeslagen wordt. Er hoeft dus nooit een batterij vervangen te worden, wat weer een klein beetje bijdraagt aan een beter milieu. Als de batterij volkomen opgeladen is heeft het een gangreserve van 180 dagen. In de spaar-modus is dat zelfs 2,5 jaar.


En dan is er nog het ? niet geheel onbelangrijke ? uiterlijk! De BY2000 oogt, vooral in de zwart blauwe uitvoering BY2000-55E, lekker stoer. De zonder de kroon meegemeten 41 millimeter brede kast en de band zijn gemaakt van lichtgewicht titanium, dat door Citizens speciale STC bewerking amper van staal te onderscheiden is. De afleesbaarheid is optimaal door het ontspiegelde mineraal glas en het gebruikte lichtgevende materiaal in de indexen en wijzers.


Het laatste belangrijke aspect, de prijs… Het horloge kost rond de ? 695,-. Voor meer informatie kunt u de website van Citizen Nederland bezoeken: www.citizenwatch.nl.