Het Duitse horlogemerk Stowa maakt al sinds de jaren 1930 vliegeniershorloges (Fliegeruhren), die door het duidelijke design en goede afleesbaarheid klassiekers geworden zijn. Door de toenemende populariteit is de term Fliegeruhr echter een algemeen begrip geworden, waarbij de historische functionaliteit en techniek naar de achtergrond is gedrukt. De nieuwe standaard ?TESTAF? moet daar nu een einde aan gaan maken.

Het project ?Technischer Standard Fliegeruhren? (TESTAF) is een initiatief van de Hogeschool Aachen en Sinn, een ander Duits horlogemerk. De samenwerking is in het leven geroepen om de wildgroei aan horlogemodellen die als Fliegeruhr worden gepresenteerd een halt toe te roepen. Horloges die als TESTAF gecertificeerde Fliegeruhren door willen gaan, zullen aan de volgende functionele en technische eisen moeten voldoen:  • afleesbaarheid: de helderheids verhouding tussen markeringen en achtergrond moet tenminste 14:1 bedragen.

  • stoot- en vibratiebestendigheid: stootbestendigheid wordt naar DIN 8308/ISO1413 normen getest, wat overeenkomt met een val van 1 meter hoogte. Vibratietests op verschillende frequenties mogen de gangafwijking van het horloge niet nadelig beïnvloeden.

  • bedieningsgemak: de ring rond het glas (lunet/bezel) moet in beide richtingen draaibaar zijn in 60 voelbare stapjes (in overeenstemming met het aantal minuten). De functionaliteit van de ring en de kroon moet bij temperaturen van -15 tot +55 graden Celsius storingvrij blijven.

  • omgevingsdruk: door de vele en soms extreme drukverschillen waarmee een vliegenier te maken heeft, moet een TESTAF gecertificeerd horloge speciale luchtdrukproeven ondergaan, waaronder een test waarbij het horloge 2.000 keer drukverschillen van 0,261 BAR (1,013 naar 0,752 v.v.) te verwerken krijgt.

Stowa Flieger TO1 TESTAF


Aan haar stand verplicht, is Stowa als eerste horlogemerk (buiten initiatiefnemer Sinn) de uitdaging aangegaan met de Stowa Flieger TO1 TESTAF: een 45 millimeter breed horloge met een mat aluminium kast die (water)dicht is tot een druk van 20 BAR. De kroon en kast zijn voorzien van sluitingen gemaakt van Viton, dat ook in de ruimtevaart wordt gebruikt en zeer goed bestand is tegen extreme temperaturen. Om het glas, dat via een speciale dichting bestand is tegen onderdruk, zit een tweezijdig draaibare ring. De matzwarte wijzerplaat heeft sterk contrasterende indexen die, net als de wijzers, voorzien zijn van wit Superluminova.De Stowa Flieger TO1 TESTAF kost ? 1.260,- met een rubberen en ? 1.290,- met een lederen band en is op bestelling verkrijgbaar via Horloge Platform Nederland of via de website van Stowa.