Breitling heeft, in het jaar dat het 125 jaar bestaat, een belangrijke stap genomen met de introductie van het kaliber B01, het eerste volledig in eigen huis ontworpen en gefabriceerde chronografenuurwerk van het bedrijf dat in 1884 door Léon Breitling werd opgericht.

Breitling stond altijd al bekend als één van de leidende merken op het gebied van horloges met chronografen. In de afgelopen 125 jaar heeft het bedrijf ook regelmatig belangrijke uitvindingen gedaan ? of er aan meegewerkt ? om chronografen verder te ontwikkelen. Van een geheel eigen gemaakt chronografenuurwerk kwam het echter nooit. Nu toeleveranties van andere uurwerkmakers steeds duurder en zelfs onzeker worden, is de ontwikkeling van het eigen chronografenuurwerk niet alleen een belangrijke, maar ook een verstandige stap. Breitling kan zo ? als één van de weinige overgebleven grote onafhankelijke horlogemerken ? onafhankelijk blijven en is verzekerd van voldoende uurwerken die voldoen aan de kwalitatief hoge eisen van het merk.


Het kaliber B01 uurwerk is voorzien van een kolomwiel, een verticaal koppelingsmechanisme en een gangreserve van ruim 70 uur, waardoor het uurwerk een regelmatiger gang heeft. Het is ontworpen om tijdens het gebruik functionaliteit en veiligheid te maximaliseren. Ook zijn er een paar innovatieve eigenschappen ingebouwd, waardoor de bouw en het gebruik van het uurwerk vereenvoudigd is en is de architectuur van de B01 zo dat er significante voordelen zijn tijdens onderhoud.


Naast de constructie valt ook de productie van de B01 op. Breitling heeft een lijn ontwikkeld die revolutionair is op het gebied van uurwerkproductie. Elk uurwerk wordt door hoogstaande software gevolgd en via de juiste route door het productieproces geleid, waarin het afwisselend stations aandoet die geheel geautomatiseerd zijn, en stations waar handmatige interventie nodig is. Alle stadia waarin afregeling plaats heeft zijn ook in dit proces opgenomen. Elk B01 uurwerk dat hierna de lijn verlaat is klaar om onderworpen te worden aan de extreem veeleisende test van het COSC om vervolgens als chronometer gecertificeerd uurwerk in een Breitling horloge te kunnen worden ingebouwd.


Breitling betreedt met het eigen manufactuur uurwerk een kleine kring van horlogemakers met een in eigen huis gebouwd chronografenuurwerk. Op deze manier kan Breitling op grote schaal de betrouwbaarheid blijven garanderen van haar ?instruments for professionals?. Kijk op Horloge.info/Breitling voor meer nieuws en informatie over Breitling.