Blancpain heeft met de recent gelanceerde X Fathoms de meest ingewikkelde, maar ook meest spectaculaire uitvoering van haar beroemde ?Fathoms? duikhorloge gepresenteerd. De X Fathoms is een horloge met dieptemeter met een betrouwbaarheid van +/- 30 centimeter ? een buitengewone prestatie voor een mechanische uitvoering van één van de belangrijkste aspecten aan een professioneel duikinstrument.

Bij een professioneel duikhorloge van een luxe-horlogemerk kan men zich afvragen of het horloge ooit de diepte van de zee zal zien. Bij de Blancpain X Fathoms (met een prijskaartje van rond de ? 20.000,-) kan men dat ook, maar het horloge is wel zo specifiek gemaakt voor (diepzee)duiken, dat het zonde zou zijn de vele wijzers op de wijzerplaat niet in actie te laten komen. Het horloge beschikt hiertoe over een uit amorf metaal gemaakt membraam, dat door de elastische eigenschappen de gedoken diepte met een maximale afwijking van 30 centimeter laat zien. Dat gebeurt de eerste 15 meter via de wijzer met blauwe punt, waarna de wijzer met oranje punt (in stapjes van 5 meter) tot een diepte van 90 meter doortelt. Achter deze laatste wijzer zit een extra wijzer verscholen, die bij het opstijgen op het ?dieptepunt? blijft staan, om zo de maximaal bereikte diepte te onthouden.Tijdens het opstijgen kan vervolgens de kleine blauwe wijzer tussen 10 en 11 uur worden geactiveerd, die een decompressietijd van maximaal 5 minuten kan aftellen. Het ruim 55 millimeter brede horloge heeft een kast die gemaakt is van lichtgewicht titanium, voorzien van een helium decompressie ventiel. De rubberen band bestaat uit 14 afzonderlijke onderdelen om een perfecte pasvorm te garanderen.


Blancpain X Fathoms


In het tot 300 meter waterdichte horloge zit het automatische Blancpain kaliber 9918B uurwerk met drie veertonnen, die samen goed zijn voor een gangreserve van 120 uur. Het uurwerk is gebaseerd op het manufactuur kaliber 1315, dat al in enkele Fifty Fathoms modellen is gebruikt. Zie voor meer nieuws en informatie over Blancpain Horloge.info/Blancpain en bezoek Blancpain.com.