Blancier Handmade Watches, het horlogemerk van de Nederlandse ondernemer Willem Kamerman, is er in geslaagd horloges te maken met wijzerplaten van lege Nespresso koffiecapsules. De cups worden met een gepatenteerd systeem verwerkt, waardoor Blancier niet alleen (met een knipoog) het afvalprobleem van het populaire koffiemerk oplost, maar tegelijkertijd een van de meeste duurzame horloges ter wereld produceert.

Eigenaar Willem Kamerman van Blancier spreekt dan ook niet van recycling, maar upcycling. ?We hergebruiken de cups niet, we maken van dit afval iets mooiers en waardevollers. We gaan omhoog in de keten.? legt hij uit. Het horloge draagt de naam Grand Cru. De drager wordt continu gewezen op het duurzame karakter van het horloge. Letterlijk. Kamerman: ?Elke keer als je op je horloge kijkt, word je je ervan bewust dat je niet alles hoeft weg te gooien.? Omdat de handgemaakte Blancier Grand Cru horloges mechanisch zijn en met de hand opgewonden worden, zijn ze ook duurzamer dan horloges die op batterijen werken. ?Jaarlijks worden 1 miljard lege batterijen van horloges weggegooid? weet Kamerman.


Blancier horloges van Nespresso cups - klik aan voor een grotere afbeelding


Willem Kamerman kwam op het idee om dit horloge te ontwikkelen, toen hij een keer bij een Nespresso Boutique stond te wachten om koffie te kopen. Het viel hem op dat de Boutique medewerkers, ?die er prachtig uitzien in hun mooie corporate outfits met zelfs bijpassende schoenen?, allemaal hun privé horloges droegen. Als horloge enthousiast vroeg Kamerman zich af hoe mooi zou het zijn als iedere medewerker ook een bijpassend horloge zou dragen, wat ook nog eens duurzaam is. Nespresso heeft zelf inzamelpunten om lege koffiecapsules in te zamelen, maar staat volgens Kamerman positief tegenover zijn idee. ?Het is een creatief product. Mensen die het zien, raken meteen enthousiast,? zegt hij.


klik aan voor een grotere afbeelding van de Blancier horloges


De koffiecapsules van Nespresso zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. Daardoor zijn de kleuren slijtvast en raken ze zelfs niet beschadigd als de capsule met duizend kilo wordt platgedrukt. Omdat elke wijzerplaat van een cup bij de compressie anders wordt gevormd, ontstaan unieke horloges.


het Nespresso horloges in de verpakking - klik aan voor een grotere afbeelding


Om de Blancier grand Cru helemaal duurzaam te maken, is er zelfs een manier gevonden om te voorkomen dat mensen de verpakking weggooien. Het horloge komt te liggen in een speciaal boekje, met het verhaal over de Grand Cru, dat mensen daarna in de boekenkast kunnen zetten. De horloges zijn verkrijgbaar vanaf ? 495,- en zijn via GrandCruWatch.com te bestellen.


Met zijn bedrijf verkoopt Kamerman al handgemaakte horloges tegen een betaalbare prijs, die mensen zelf samen kunnen stellen. Ze worden gemaakt door Lotterman & Söhne, ambachtelijke horlogemakers in het Duitse Mannheim. Zie hiervoor Blancier.com.