Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance

Dubbel gecompliceerd, dubbel zoveel trillingen

Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance

Armin Strom is een horlogehuis op het allerhoogste horlogepodium. Dat doet het relatief jonge merk met eigenzinnige uurwerken die blijk geven van een originele kijk op horlogerie. Na de unieke Mirrored Force Ressonance is er nu de Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance die dubbel zoveel trillingen én rillingen veroorzaakt.

Serge Michel (links) en Claude Greisler van Armin Strom op het dak van Armin Strom

Serge Michel (links) en Claude Greisler van Armin Strom op het dak van Armin Strom

Het verhaal van horlogehuis Armin Strom begint al in 1967 wanneer de gelijknamige horlogemaker in zijn Zwitserse werkplaats zijn kunde aanwendt om met veel liefde uurwerken van andere fabrikanten te verfraaien en te skeletteren. Strom wordt al snel erkend als een meester in het aartsmoeilijke ambacht dat skeletteren heet. Het huidige Armin Strom wordt gerund door de zoon van een goede klant van Armin Strom van vroeger. Het verhaal dat leidt van ‘zoon van’ tot ‘eigenaar van’ is een horlogesprookje. Serge Michel is de zoon van een gewaardeerde vaste klant van horlogemaker Strom. Wanneer Strom de tijd rijp acht om met pensioen te gaan, vraagt hij aan de vader van Serge of hij zijn atelier en de merknaam wil overnemen. Nu kwam de jonge Serge vaak met zijn vader mee, gefascineerd als hij was door het atelier van de horlogemaker, en die fascinatie is de doorslag om het aanbod aan te nemen.

Synchrone trillingen

De baanbrekende Mirrored Force Resonance in staal

De baanbrekende Mirrored Force Resonance in staal

Onder de ambitieuze maar ook geduldige Serge Michel heeft het merk Armin Strom een gestage transformatie ondergaan en creëert het horlogehuis tegenwoordig hypermoderne, gecompliceerde uurwerken met een uniek design. Medeverantwoordelijke voor de gecompliceerde koers van Armin Strom is de zeer getalenteerde horlogemaker Claude Greisler. Hij is de geestelijke vader van een zeer opmerkelijk, origineel en gecompliceerd horloge, de Mirrored Force Resonnance waar we al eerder over schreven.

Marcherende soldaten op een brug

Calibre ARF15 uit de Mirrored Force Resonance

Calibre ARF15 uit de Mirrored Force Resonance

Het basisprincipe van de Mirrored Force Ressonance laat zich het beste uitleggen door de vergelijking te maken met een bataljon militairen dat strak in de pas over de weg marcheert en wanneer ze bij een brug aankomen dat juist niet meer mogen doen. De reden? Instortingsgevaar. Marcherende soldaten creëren namelijk resonantie, een natuurkundig verschijnsel dat bruggen doet instorten. Een trillend voorwerp (een marcherend bataljon) kan een ander voorwerp in trilling brengen (een brug), doordat de trillingen via een tussenstof worden doorgegeven. Als dit andere voorwerp in het ritme van de oorspronkelijke trillingen gaat meetrillen, wordt dat verschijnsel resonantie genoemd. En Claude Greisler heeft dit verschijnsel aangewend in een uurwerk.

Twee balanswielen en een Red Dot Award

Het resonerende kaliber Caliber ARF15 met twee balanswielen dat Greisler heeft ontworpen, is een handopwinduurwerk dat tikt met 3,5 Hertz (25.200 vibraties per uur). Aan de voorzijde van de strak ogende Mirrored Force Resonnance (het horloge won in 2017 een prestigieuze Red Dot Design Award) zijn onder andere twee kleine, gelijklopende secondewijzers te zien en twee synchroon schommelende balanswielen.

Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance

De machtige en unieke Masterpiece 1 Dual Time Resonance

De machtige en unieke Masterpiece 1 Dual Time Resonance

De Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance gaat nog eens een stap verder op het b=gebied van resonantie. Het horloge heeft namelijk twee volledig onafhankelijke dubbele tijdsaanduidingen die door twee onafhankelijke, resonerende uurwerken wordt aangedreven. De tot slechts 8 stuks gelimiteerde Dual Time Resonance benadrukt de gedrevenheid plus de buitengewone technische en artistieke capaciteiten van Armin Storm. De Masterpiece 1 Dual Time Resonance met zijn ovalen kast toont twee kleine wijzerplaten en twee uurwerken die gekoppeld zijn door een gepatenteerde Resonance Clutch Spring. Dat systeem zorgt voor extra precisie doordat kleine afwijkingen van de twee uurwerken uitgemiddeld worden. Nu was het gebruiken van resonantie al een stap, door twee resonantie-uurwerken te koppelen, gaat Armin Strom nog een stap verder. Volgens Greisler was het een aartsmoeilijke klus: “Het ontwikkelen van een eeuwigdurende kalender of tourbillon zou veel eenvoudiger zijn geweest. De ontwikkeling van het Resonance Clutch Springs is namelijk onbekend terrein.”

Praktisch meesterwerk

Close-up van de Masterpiece 1 Dual Time Resonance

Close-up van de Masterpiece 1 Dual Time Resonance

 

Behalve dat Armin Stroms eerste meesterwerk zeer gecompliceerd is, is het ook zeer praktisch. De twee tijdzones staan zij aan zij in de opvallend ovalen titanium kast en dat zorgt voor optimale afleesbaarheid. Ook functioneel zijn de twee gangreserve-aanduidingen en de geguillocheerde wijzerplaten en de 24-uurs indicatie op 6 uur van de Armin Strom Masterpiece 1 Dual Time Resonance; een naam om in de oren te knopen als het gaat om vooruitstrevende, niet in het verleden blijven hangende nouvelle horlogerie.

Symmetrische achterzijde van het uurwerk van de Masterpiece 1 Dual Time Resonance

Symmetrische achterzijde van het uurwerk van de Masterpiece 1 Dual Time Resonance

Voor meer informatie: www.arminstrom.com