A. Lange & Söhne heeft voor 4 technisch hoogstaande complicaties de titel ?Pour le Mérite? gekregen en mag de horloges die ermee zijn uitgerust naar deze orde vernoemen. In combinatie met het hoogste niveau handwerkskunst, presenteert A. Lange & Söhne nu de Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite - Handwerkskunst?.

?Pour le Mérite? was, tot het einde van de eerste wereldoorlog, de hoogste Pruisische militaire orde die een Duitse militair kon verdienen. De civiele uitvoering van de orde bestaat nog steeds en is Duitslands hoogste onderscheiding voor buitengewone prestaties op het gebied van kunst en wetenschap. De Richard Lange Tourbillon met toevoeging ?Pour le Mérite? werd afgelopen januari op de SIHH horlogeshow in Geneve als nieuws gepresenteerd, als vierde model na de Lange Tourbillon ?Pour le Mérite? (uit 1994), Tourbograph ?Pour le Mérite? (2005) en de Richard Lange ?Pour le Mérite? (2009). Alle vier deze buitengewoon gecompliceerde modellen hebben een snek en ketting transmissie, waardoor gedurende de hele gang de horloges met constante kracht worden aangedreven, wat zorgt voor een meer accurate aanduiding van tijd.


De nu nieuwe uitvoering van de Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite? heeft de extra toevoeging ?Handwerkskunst? gekregen, omdat bij dit model het uurwerk en de wijzerplaat met buitengewoon vertoon van handwerkskunst zijn gedecoreerd. Geheel met de hand gedecoreerd, is de wijzerplaat voorzien van een tremblage decoratie: een met een etsnaald vanuit 8 richtingen aangebrachte structuur, die een korrelig effect oplevert. Door de zichtbodem is daarnaast de brug voor het vierde rad te bewonderen, die voorzien is van reliëf gravering; een techniek waarbij alles om het motief wordt weggehaald, waardoor het motief van de achtergrond lijkt te worden opgetild.


detail van het uurwerk van de A. Lange & Söhne Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite - Handwerkskunst"


De tourbillon van het horloge is gelagerd op een diamant en het rond- en om de as draaien van de bijzondere complicatie is te volgen vanaf zowel de voor als achterkant. De kast van de 42 millimeter brede A. Lange & Söhne Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite ? Handwerkskunst? is gemaakt van een Lange & Söhne eigen goud-legering, die twee keer harder is dan geel goud, en het goud daarbij een bijzondere honingkleur geeft.


Met zo veel fascinerende schoonheid in een horloge zou men bijna vergeten dat het ook een instrument is dat de tijd meet én op een bijzondere manier weergeeft: als een regulateur, waarbij de wijzers van de uren, minuten en seconden op elk een eigen wijzerplaat hun rondjes draaien.


A. Lange & Söhne Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite - Handwerkskunst"


De A. Lange & Söhne Richard Lange Tourbillon ?Pour le Mérite? komt uit in een gelimiteerde oplage van slechts 15 stuks en is alleen verkrijgbaar in de A. Lange & Söhne boutiques in Dresden, Shanghai, Tokyo, Seoul en Hong Kong. Het horloge kost ? 178.500,-. Kijk op Horloge.info/A.-Lange-und-Söhne voor meer nieuws en informatie en kijk op Lange-Soehne.com.