De satellieten die de tijd aan het horloge doorsturen zijn navigatiesatellieten. 24 stuks ? die de aarde twee keer per dag rond gaan ? sturen de exacte tijd en datum (die ze zelf van de atoomklok doorkrijgen)naar ontvangers op aarde. De Citizen Eco-Drive Satellite Wave is zo?n ontvanger en kan hierdoor op elke (open) plek op de aarde (dus o.a. ook midden op de Stille Oceaan of op de top van Mount Everest) controleren of het nog exact op tijd loopt, en zo niet, zichzelf bijstellen. Ook bij het passeren van tijdzones, het veranderen van winter- in zomertijd (v.v.) of het verspringen van de datum van 29 februari naar 1 maart (in een schrikkeljaar) zal het horloge zichzelf aanpassen, zolang de satellieten blijven draaien. En de zon blijft schijnen, want het horloge is voorzien van Citizen?s Eco-Drive systeem, dat aan licht als voeding voldoende heeft.
Designtechnisch is de Citizen Eco-Drive Satellite Wave eveneens een buitenaardse prestatie. De kast bestaat voor grote delen uit keramiek en saffier glas, waardoor de stalen bandaanzetten en de lunet om de kast lijken te zweven. Ook de diepte die gecreëerd is door de opengewerkte wijzerplaat en daaronder zichtbare dag- en datumschijf, geven het horloge een nog ruimtelijker uitstraling. De groene spiralen langs de rand van het glas zijn designelementen die verwijzen naar de radiogolven, maar hebben ook een functie als ontvanger van data uit het heelal.
De Citizen Eco-Drive Satellite Wave komt in het najaar op de markt. Het zal een gelimiteerde uitgave worden, alleen weet Citizen nog niet tot hoeveel stuks ze het horloge gaan limiteren. Ook de verkoopprijs daarom voorlopig nog niet bekend. Zie www.citizenwatch.nl voor meer informatie over Citizen en de horloges van Citizen.